Az Instagram elnézést kért, amiért cenzúrázták Penélope Cruz új filmjének a plakátját

2021. augusztus 12.
A plakáton egy női mellbimbó látható, amit az Instagram algoritmusa azonnal letiltott. Mindeközben a félpucér férfiakkal és férfi mellbimbókkal semmi baja nincs a közösségi oldalnak.

Az Instagram sajtósa nyilvánosan kért bocsánatot, amiért eltávolították a közösségi oldalról Pedro Almodóvar spanyol rendező új filmjének hivatalos plakátját. A kép egy női mellbimbót ábrázol, amit az Instagram szexista algoritmusa azonnal cenzúrázott.

A vállalat tegnap az alábbi nyilatkozatot küldte el a sajtónak: „A Madres Paralelas című film több plakátja is eltávolításra került, mert azzal, hogy egy mellbimbót jelenítettek meg, megsértették a meztelenséggel kapcsolatos szabályainkat. Ez esetben azonban kivételt teszünk, bizonyos körülmények között ugyanis a meztelenségnek is lehet helye, például ha egyértelmű művészi kontextusban jelenik meg. Ezért visszaállítottuk az Almodóvar-film plakátját az Instagram-bejegyzésekben, és nagyon sajnáljuk az esetleg problémákat.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Javier Jaén (@javier_jaen) által megosztott bejegyzés

A női mellek évek óta tiltólistán vannak a Facebooknál és az Instagramnál is: mindkét közösség oldal azonnal letiltja azokat a képeket, amelyeken fedetlen női mellbimbókat észlelnek (még akkor is, ha történetesen egy gyermek szoptatását ábrázolják), miközben simán átengedik a félpucér férfiak fotóit. A tilalom ugyanis a férfi mellbimbókra nem vonatkozik.

A plakát spanyol tervezője, Javier Jaén az egyik hírügynökségnek elmondta, hogy korábban eszébe jutott ugyan, hogy a közösségi média vajon mit fog szólni a képhez, de Almodóvar támogatásával úgy döntött, hogy hű marad magához, és nem változtatja meg az elképzelését az esetleges cenzúra miatt. A rendezőzseni állítólag az alábbit mondta a grafikusnak: „Egész életemben filmeket és filmplakátokat készítettem, jóval az Instagram létrejötte előtt is, és folytatni fogom a munkát az Instagram után is.”

„Valószínűleg ez volt az első kép, egy női mellbimbó képe, amit születésemkor először megláttam. És akkor egy olyan cég, mint az Instagram, képes azt mondani, hogy az alkotásom veszélyes, hogy az embereknek ilyesmit nem szabadna látniuk, hogy ez pornográf. Tényleg azt üzenik a nőknek, hogy a testük rossz, a testük veszélyes” – tette hozzá Javier Jaén.

Forrás: New York Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!