Melyik képet tiltotta le az Instagram a kettő közül?

2020. október 23.
Az Instagram algoritmusa tényleg előnyben részesíti a vékony, fehér, ciszgender embereket? A kérdés azután vált ismét égetővé, miután az ausztrál komika, Celeste Barber kiposztolta a korábbi Victoria’s Secret modell, Candice Swanepoel által megosztott kép alapján készült paródiáját. Az Instagram Barberét letiltotta, Swanepoelét pedig nem. Az algoritmus előítéletessége azonban nem új keletű probléma.

Ismét az Instagram-felhasználók millióinak figyelmét irányította rá az eset arra a problémára, amely már évek óta vissza-visszatér, ám megoldás továbbra sem született rá: nevezetesen arra, hogy az Instagram algoritmusa a vékony, fehér, ciszgender embereket részesíti előnyben, a többieket pedig erőteljesen cenzúrázza.

A könyörtelen humorú ausztrál komika, Celeste Barber legutóbbi posztja a Victoria’s Secret korábbi modelljének, Candice Swanepoelnek egyik felvételét parodizálja: az oldalról készült felvételen átfogja csupasz mellkasát, láttatva a mellének oldalából egy keveset. A két fotón mindkét személyből pontosan ugyanannyi testrészük látszik (sőt, Barber alul visel egy zsinóros bikinit, míg Swanepoel teljesen pucér), az Instagram nem engedte a követőknek, hogy megosszák Barber posztját, megjegyezve, hogy az „ellenkezik a közösségi oldal meztelenséggel és szexuális tevékenységgel szembeni szabályaival”, miközben Swanepoel posztjával kapcsolatban ilyen nem fordult elő. 

„Hé, Instagram, tegyétek rendbe a testszégyenítő szabályaitokat, srácok – írta Barber megosztva az egyik követője által készített képernyőképet, amelyen a visszautasító szöveg látható. – 2020 van. Haladjatok a korral.”

Az Instagram algoritmusa egy olyan szörnyeteg, amelyet sohasem érthetünk meg tökéletesen, de annyi bizonyos, hogy a mesterséges intelligencia és az emberek által tett bejelentések keveréke alkotja. Emellett az Instagramnál 15 ezer alkalmazott dolgozik azon a világ különböző pontjain, hogy ellenőrizze a posztokat, és letiltsa azt, amely szembemegy a szabályokkal. Ilyen fejlett technológia és ennyi munkatárs mellett nehéz megértenünk, hogyan lehetséges, hogy az algoritmus még mindig ilyen előítéletesen és sztereotípiák mentén ítélkezik.

Barber esete ugyanis nem egyedi. 2020 júniusában egy plus size modell, Nyome Nicholas-Williams posztolt egy művészi topless fotót magáról, amelyen mellét kezével takarja, az Instagram pedig gyorsan eltávolította. Cenzúrázni egy fekete nőt a Black Lives Matter mozgalom idején egyébként is felháborító dolog, nem is maradt válasz nélkül. A modell több tízezer követője állt Nicholas-Williams mögé, és posztolta a saját verzióját a felső nélküli fotóból #IWantToSeeNyome hashtaggel. Sokaknak eltávolították a képét, ám sokaknak nem. Emellett petíciót indítottak az Instagram előítéletes és rasszista cenzúrája ellen, amelyet már több mint húszezren aláírtak. 

Az Instagram vezérigazgatója, Adam Mosseri nyilvánosan bevallotta, hogy az Instagramnál szükség van az algoritmus felülvizsgálatára, ahogy a zaklatások kizárására és a valódiság igazolásának szigorítására. Mivel azonban tényleges lépések nem nagyon történtek, október elsején 50 túlsúlyos influenszer a világ minden pontjáról – minden rasszból és több millió követővel a hátuk mögött – posztolt magáról művészi aktokat, divatfotókat, ám mindegyik poszt mellé azt a kommentet fűzték: „Miért cenzúrázza az IG az én testemet, a vékony testet pedig miért nem?”

Olvastad már?

Megjósolható volt, hogy számos influenszer képét eltávolítják a Barberéhez hasonló indokkal, vagy megtiltják a további megosztását. Az egyik influenszer, Kalae Nouveau esetében ennél is tovább ment a közösségi oldal: minden posztját törölték, csupán egyetlen kép úszta meg a tiltást, amelyen szürke kőpadló látható. Az influenszer annyit fűzött hozzá: „Belefáradtam. Folytatom, és továbbra is azt mondom, nem törölhetik a testemet holnap. #DontDeleteMyBody”.

Véletlen egybeesés, hogy az egyetlen kép, ami megmaradt, nem tartalmaz testet?

Barber és Nicholas-Williams egyaránt azt mondja, az Instagram bocsánatot kért, és tévesen cenzúrázták képeiket. Mindkét nővel együtt dolgoznak, hogy javítsanak a platform szabályainak kidolgozásán a jövőben.

Amíg azonban ez megtörténik, mi is tehetünk azért, hogy más legyen az Instagram: kövessünk olyan közösségeket és embereket, akik kisebbségekhez tartoznak, akiket hátrányos megkülönböztetés érhet. Mentsük le posztjaikat, kommenteljünk náluk, lájkoljuk és osszuk meg tartalmaikat, amelyekről úgy gondoljuk, másoknak is látniuk kell. Mutassuk meg a közösségi média óriásainak és a nagy cégeknek, hogy a sokszínűség és az elfogadás számít, és ez az, amit látni szeretnénk.

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Instagram