Az influenszer, aki rákosnak hazudta magát

2021. július 23.
Belle Gibson volt az Instagram egyik legelső influenszere, aki online jelenlétével egy valódi wellnessbirodalmat tudott felépíteni. Tanácsokat adott az egészséges életmóddal kapcsolatban, könyvet írt, még telefonos alkalmazást is fejlesztett, a követői pedig rajongtak érte. A sikeréhez az is kellett, hogy Gibson azt állította, az egészséges életmódnak és alternatív gyógyászatnak hála fel tudott épülni egy gyógyíthatatlan rákbetegségből. A birodalma akkor dőlt össze, amikor kiderült, a nő sosem volt beteg. Az egészet csak kitalálta. Az ő történetét dolgozta fel a BBC legújabb dokumentumfilmje Bad Influencer címmel.

Kylie-t 2013-ban diagnosztizálták nyirokrákkal, már hatodik hónapja kapott intenzív kemoterápiás kezelést, amikor egy ismerőse bedobta neki Belle Gibson nevét. Kylie eleinte nem tudta, kiről van szó, a neten keresgélve azonban gyorsan eljutott egy ausztrál wellnessinfluenszer tökéletesen megdizájnolt Instagram-oldalához. Belle Gibson ekkor már több mint 300 ezer követővel rendelkezett, ő volt abban az időben az egyik legfelkapottabb egészségblogger.

A szintén ausztrál származású Kylie egészen elámult attól, amit látott. „Belle gyönyörű volt és sikeres, rengeteg embert inspirált. Egy igazi példakép volt” – mesélte a nő a dokumentumfilmben.

Gibson a teljes online jelenlétét egy súlyos betegségre, és az abból való csodás gyógyulására építette. Az akkor 21 éves lány állítása szerint egy olyan előrehaladott állapotú rákot diagnosztizáltak nála, ami miatt már az orvosok is lemondtak róla, és csak a saját készítésű, túlnyomó részben zöldségekből álló speciális diétának köszönheti, hogy végül meggyógyult.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Book of Lies Podcast (@bookofliespodcast) által megosztott bejegyzés

Kylie akaratlanul is elkezdte magát összehasonlítani Gibsonnal. Miközben ő kihullott hajjal kemoterápiára járt, és éppen a 18. gerinccsapolás előtt állt, Gibson a rákmentes élet csodálatos receptjét árulta a követőinek.

„Azt gondoltam, hogy lehet, hogy tényleg igaza van. Lehet, hogy én csinálom rosszul – emlékezett vissza Kylie. – Minden egyes kezelés után rosszabbul éreztem magam, olyan volt, mintha egy kicsit úja és újra meghalnék. Borzalmasan néztem ki. És itt volt ő, aki nem is élvezhetné jobban az életet.”

A wellnessipar ekkoriban kezdett el világszerte berobbani. Hódító útjára indult az avokádó mint szuperélelmiszer, az egészségbloggerek pedig gombamód kezdtek szaporodni – akiknek az állításait, tanácsait és hitelességét az ég világon senki nem vizsgálta. Erre a vonatra szállt fel Gibson is, aki a csodálatos gyógyulásának hála a semmiből tudott felépíteni egy saját birodalmat: milliók kezdték megfogadni a tanácsait abban bízva, hogy az általa kitalált speciális étrend gyógyulást hozhat nekik, vagy rákban szenvedő családtagjaiknak, egy könyvet is kiadott, sőt, még egy telefonos alkalmazást is piacra dobott.

Gibson példáját látva Kylie úgy érezte, itt az idő, hogy végre átvegye az irányítást a saját élete felett. Megvette Gibson könyvét és az alkalmazását, és eldöntötte, hogy nem akar többé feleslegesen szenvedni.

„A kemó nem segített. Azt gondoltam, hogy lehet, hogy nekem is hagynom kéne a fenébe, és kipróbálni inkább a tiszta étkezést. Belle azt állította, hogy a diétája meggyógyította a rákból, hogy jobban lett tőle. Én pedig hittem neki, hiszen miért ne hittem volna? Ott pózolt Instagramon, magazinoknak adott interjút, benne volt a tévében. Bíztam benne.”

2015-ben hatalmas botrány kerekedett, amikor egy ausztrál lap kiderítette, hogy Gibson soha nem utalt át a könyve és alkalmazása után befolyó összegből több ezer dollárt jótékony célokra, pedig korábban ezt ígérte. Ekkor kezdtek el nyomozni utána az újságírók, és így derült ki, hogy a nő valójában soha nem volt beteg.

„Jó lett volna, ha még azelőtt megpróbáltak volna utánajárni a hitelességének, mielőtt ekkora befolyásra tett volna szert” – mondja Kylie.

2017 szeptemberében Gibson ugyan bíróság elé állt, és meg is büntették 410 000 ausztrál dollárra, mert megtévesztette az olvasóit a jótékonykodással, azt azonban nem sikerült rábizonyítani, hogy hazudott a betegségéről, és hogy tisztában volt saját tökéletes egészségi állapotával. Egy akkori bíró szerint Belle valószínűleg maga is elhitte, amit mondott, és nem kizárt, hogy téveszméi voltak a saját egészségével kapcsolatban.

Az Egyesült Királyságban élő Maxine egyetemista volt, amikor elkezdte követni Gibsont. Maxine-t ekkor már magába szippantotta az Instagram wellnessvilága, és kifejezetten azok az influenszereket kereste, akik a természetes, alternatív gyógymódokat népszerűsítették.

Maxine 11 éves kora óta küzdött fekélyes vastagbélgyulladással, és ezzel együtt olyan tünetekkel, mint a hasmenés, vérvesztés, hasi fájdalom és fáradtság. A fekélyes vastagbélgyulladás egy krónikus, egész életen át tartó állapot, amit általában gyógyszeres kezeléssel próbának karban tartani.

„Nem diganosztizáltak könnyen. 12 évesen az orvosok azzal küldtek haza, hogy biztos csak a hormonjaim zavarognak, és a menstruáció miatt fáj a hasam. Ekkor tört meg a bizalmam az orvosokban. Nem éreztem úgy, hogy valóban ki akarnák deríteni, mi a bajom, vagy hogy támogatást kapnék tőlük” – meséli a dokumentumfilmben Maxine.

A betegsége miatt Maxine rendszeresen hiányzott az iskolából, így hát, amikor egyetemista lett, csak annyit szeretett volna, hogy végre normális élete legyen, mint a többi diáknak. „Annyira dühös voltam a betegségemre, nagyon rossz volt, hogy nem lehettem én is átlagos tinédzser.” Csak tovább fokozta elkeseredettségét, amikor a szterodiok szedéstől és elhagyásától elindult a hízás útján. Ekkor már a testképével kapcsolatban is problémái lettek.

Ilyen állapotban talált rá Belle Gibsonra, akinek a csodálatos gyógyulását látva úgy érezte, számára is lehet még remény. Elhagyta a gyógyszereit, letöltötte Gibson alkalmazását, és belekezdett a tiszta diétájába.

Maxine nem csak növényi étrendre váltott, mellette teljesen elhagyta a glutént és a szénhidrátokat is. Az extrém diétájának meg is lett a következménye: hamarosan annyira alultáplálttá vált, hogy abbamaradt a menstruációja, és az egészségi állapota is romlani kezdett.

„Azt gondoltam, hogy biztosan még mindig nem táplálkozom elég egészségesen, hogy nem teszek meg mindent. Még az eddigieknél is tisztábban kell ennem. Minél jobban kergettem ezt az elérhetetlen célt, annál rosszabbul lettem, és csak magamat hibáztattam közben, amiért nem vagyok elég tökéletes.”

2014 júliusában Belle Gibson egy Instagram-posztban jelentette be, hogy további négy rákot diagnosztizáltak nála: a vérében, a lépében, az agyában, a méhében és a májában. A követői teljesen összeomlottak a hír hallatán.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Once Upon a Crime Podcast (@onceuponacrimepod) által megosztott bejegyzés

Ezzel egy időben azonban szépen lassan a repedések is elkezdtek megjelenni Gibson hihetetlen történetét, és Maxine is elkezdte megkérdőjelezni a nő hitelességét.

Kylie sokkot kapott, amikor kiderült, hogy Gibson hazudott az állapotáról. „Úgy éreztem, hogy elárultak. Mégis ki és miért tesz ilyet?” – teszi fel a kérdést, amire válasz a mai napig nincs. Senki nem tudja, hogy Gibson miért tette, amit tett. Egyetlen tárgyalási napon sem ment el a bíróságra, csak ügyvédjén keresztül kommunikált a hatóságokkal. És nem kért bocsánatot. A legújabb fejlemény szerint 2021 májusában a hatóságok lefoglalták a nő vagyonát, miután az ausztrál kormány által kiszabott pénzbírságot sem fizette ki.

Forrás: BBC Fotó: Youtube/BBC

Olvass tovább!