Fülöp herceg végrendeletét legalább 90 évre titkosították

2021. szeptember 17.
A herceg végakaratát legalább 90 évig nem fogják nyilvánosságra hozni, hogy így védjék meg a királynő és a királyi család többi tagjának méltóságát – döntött a londoni bíróság.

A döntést tegnap hozta meg Sir Andrew McFarlane, a legfelsőbb bíróság családosztályának elnöke. Érdekesség, hogy királynő ügyvédje és a főügyész eredetileg azt szerették volna, ha Fülöp végakaratát 125 évre titkosítják, McFarlane szerint viszont 90 év is éppen arányos és elegendő, ugyanis ezzel már kellőképpen csökken az esélye annak, hogy a dokumentumokban foglaltak hatással legyenek a család magánéletére a nyilvánosság előtt. A 90 év elteltével bírósági eljárással lehet majd kérvényezni a dokumentum felnyitását.

fulop-herceg

„Érthető, hogy a nyilvánosság kíváncsi rá, hogy mi állhat egy királyi családtag végakaratában, de valójában ez nem közérdekű információ, ez a család privát ügye” – nyilatkozta McFarlane. A végrendeletek titkosítása egyébként már közel egy évszázada bevett szokás a királyi családban.

Fülöp herceg végrendeletét jelenleg Sir Andrew McFarlane őrzi egy széfben, ahol emellett még 30 másik borítékot is tart, mindegyik a királyi család egy halott tagjának lezárt végrendeletét rejti.

Forrás: Peope Fotó: Getty Images

Olvass tovább!