A Meghan Markle elleni online támadás szervezett akció volt

2021. november 01.
Meghan Markle nem hallucinált. Bizonyítékokat találtak arra, hogy a Meghan Markle ellen irányuló gyűlölködő kommentek nagy része csupán 83 profilról érkezett.

Nem újdonság a nyilvános zaklatás Meghan Markle számára. Alázta már meg Pies Morgan, a királyi család tagjai és olyan emberek is, akik dühösek, mert gyerekkönyvet írt. Nincs még egy olyan ember, akit hasonló mértékű gyűlölködés venne körül a világhálón, mint Meghan Markle-t, ő maga is megjegyezte már, hogy valószínűleg ő a legtöbbször trollkodott ember a világon. Egy friss elemzés most mégis új nézőpontba helyezheti az egész, Sussex hercegnéje felé áradó rosszindulatot.

A Twitteren ugyanis rájöttek, hogy a Markle-t célzó gyűlöletposztok a felhasználók egy kicsi, ám szervezett csoportjától érkeznek. Egészen pontosan az elemzés fekete-fehéren kimutatta, hogy az utálkozó posztok 70 százaléka mögött 83 profil áll. Ez azért döbbenetes, mert a Twitteren ez a 83 felhasználó körülbelül 17 millió embert ér el a Meghan Markle-t gyalázó posztokkal. 

meghan-markle-twitter-tamadas

Az elemzést a Bot Sentinel, a Twitter elemző szolgáltatása végezte. Az eszköz korábban a 2020-as amerikai elnökválasztás tweetjeit, a Covid–19-cel kapcsolatos álhíreket és az angliai futballjátékosok elleni rasszista bejegyzéseket is vizsgálta. Amikor Meghan Markle és Harry herceg bejelentették, hogy függetlenednek a brit királyi családtól, a Bot Sentinel jelentős növekedést mért a pár elleni gyűlölködő tartalmú bejegyzésekben. A cég a 2020 januárja óta keletkezett, több mint 114 ezer, a sussex-i hercegi párt zaklató bejegyzést vizsgált meg, melyek között volt rasszista, Markle halálát kívánó és olyan vádaskodó tweet is, mely azt állította, Meghan Markle csak hazudta a terhességét.

Ki áll a tweetek mögött?

A Bot Sentinel azonosított 55 elsődleges felhasználót, amelyek a Meghan Markle-t becsmérlő bejgyzések nagy részéért voltak felelősek. A 28 másodlagos profil pedig az elsődleges felhasználók bejegyzéseinek terjesztését végezte, hogy minél több embert érjenek el. Mind a 83 profilt listázták, ám azt még nem sikerült kideríteni, ki áll mögöttük pontosan. 

„Ez egy lejáratókampány, ami olyan emberektől származik, akik tudják, hogyan manipuláljanak az algoritmusokkal, a Twitterrel, és hogyan maradjanak rejtve, hogy ne lepleződjenek le – mondta a Bot Sentinel igazgatója, Christopher Bouzy. – Ez a fajta szervezettség és rendezettség olyan emberektől jön, akik tudják, hogyan kell ezt csinálni, akiket azért fizetnek, hogy ilyet csináljanak.” Bouzy azt is elmondta, hogy miután bejelentették a Meghan Markle elleni bejegyzésekkel kapcsolatos vizsgálódást, személy szerint ellene is gyűlöletkampány indult a Twitteren, különböző profilokról spammelték a hírfolyamát, tömegével jelentették fel a felhasználói fiókját, és rengeteg álhírt osztottak meg róla és a Bot Sentinelről. Bouzy azt is elmondta, hogy ez a fajta gyűlölet azért nem volt hasonlítható semmilyen korábbi, a cég vagy személy szerint ellene irányuló gyűlöletkampányhoz, mert a tartalom érezhetően személyes volt. 

A Twitter szóvivője annyit mondott a BuzzFeed News kérdésére, hogy aktívan nyomoznak a Meghan Markle-t támadó felhasználói fiókok után, és konkrét lépéseket tesznek a Twitter gyűlöletbeszéd és zaklatás elleni szabályainak megsértése miatt. 

Forrás: The Cut Fotó: Getty Images

Olvass tovább!