55 éves lett David Schwimmer, azaz Ross a Jóbarátokból!

2021. november 02.
A Jóbarátoknak köszönhetően mindenki ismeri Rosst, Monica bátyját és Rachel Green szerelmét, akivel se veled, se nélküled kapcsolatban évődtek a sorozat csaknem összes évadában. Gondoltad volna, hogy David Schwimmer ma 55 éves?

David Schwimmer 1966. november 2-án született New Yorkban, ügyvédként dolgozó szülei második gyermekeként. Los Angelesben nőtt fel, első szerepét 10 éves korában kapta, igaz, akkor még nem a filmvásznon láthatták viszont a nézők, hanem egy iskolai előadáson: egy karácsonyi műsorban ő játszotta Hamupipőke tündérkeresztanyját. 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da David Schwimmer (@_schwim_)

A gimnázium után – ugyanabba az iskolába járt, mint Angelina Jolie, Nicolas Cage és Lenny Krawitz – színművészetet tanult, s bár több színházi szereppel büszkélkedhet, a legnagyobb sikert mégis a Jóbarátok Ross Gellere hozta meg. Alakítását szakmai körökben is elismerték, 1995-ben ugyanis Emmy-díjra jelölték. A Jóbarátokban a kamera túloldalán is fontos szerepet kapott: a hatodik évadtól nemcsak színészként, hanem rendezőként is dolgozott a stábban.

David Schwimmer 55 éves

David Schwimmer (balról az első) a Jóbarátokban ünnepli Rachel szülinapját

Sokan drukkoltak azért, hogy David és sorozatbeli partnere, Jennifer Aniston a valóságban is közelebb kerüljenek egymáshoz. Hogy a forgatások alatt volt-e köztük valami, arról csak 2021-ben nyilatkoztak a reunion kapcsán. Akkor elmondták, hogy mindig más emberekkel jártak, és soha nem mertek beszélni egymással az érzéseikről, de mint kiderült: kölcsönösen vonzódtak egymáshoz. „Az első évad alatt nagyon tetszett nekem Jen, és volt olyan is, hogy mindketten tetszettünk egymásnak, de a két hajó mindig elhaladt egymás mellett, mert egyikünk mindig párkapcsolatban élt. És soha nem léptük át ezt a határt. Tiszteletben tartottuk” – mondta Schwimmer, aki az elmúlt évtizedekben együtt járt Natalie Imbrugliával, Mili Avital izraeli színésznővel és Rochelle Ovitt amerikai színésznővel, majd 2010-ben feleségül vette Zoe Buckman brit fotóst. Házasságuk 7 évig tartott, és szerelmük gyümölcseként jött a világra 2011-ben kislányuk, Cleo.

David Schwimmer 55 éves

David ma New Yorkban él az East Village negyedben vásárolt lakásában, ahol gyakori vendég a kislánya, akit közös felügyelettel nevelnek exfeleségével. Munkáinak köszönhetően az igazán jól fizetett színészek közé tartozik, több 100 millió dollár pihen a bankszámláján, amit a színész igyekszik okosan befektetni, és jótékonykodásra sem sajnálja a pénzt: „Nem herdáltam el, amit kerestem, és ennek nagyon örülök. A pénzemet olyan dolgokra fordítom, amiket szívügyemnek tekintek és az ismertségemet is igyekszem pozitívan felhasználni. Van egy alapítványom, ami erőszakos bűncselekmények áldozatain segít – 2010-ben rendeztem a Trust című filmet, ami pont erről szól, a főszereplője pedig egy mindössze 14 éves kislány.”

A népszerűséget, amit a Jóbarátok hozott neki, nem mindig viselte jól. Azt mesélte egy korábbi interjúban, hogy többször is megfordult a fejében, hogy felhagy a színészkedéssel, és inkább tanítással keresi a kenyerét, a szabadidejében pedig a színházi csoportjával foglalatoskodik. „Évekbe telt, mire megtanultam kezelni a munkámmal járó ismertséget. Korábban nyugodtan kiléphettem az utcára és figyelhettem az embereket, ahogy ügyes-bajos dolgaikat intézték, amikor viszont híres lettem, még egy sétához is álcáznom kellett magamat. A nagy színészek minden filmben más és más karaktert személyesítenek meg, én viszont 10 éven át bújtam Ross bőrébe – nem csoda, hogy az emberek ennyi idő után vele azonosítottak, és amikor találkoztunk, úgy érezték, hogy hosszú ideje ismerjük egymást.”

Tudtad ezeket David Schwimmerről?

  • Az első komolyabb filmes szerepét 1991-ben kapta az Intruderek támadása című alkotásban, 1994-ben pedig együtt játszott a ma már 84 éves Jack Nicholsonnal a Farkas című filmben.
  • 1998-ban ő rendezte a Mióta elmentél című filmet, amiben két kisebb szerep erejéig az igazi szülei is felbukkannak a képernyőn.
  • A Madagaszkár című rajzfilm eredeti verziójában több évadon keresztül ő kölcsönözte a hangját Melmannak, a zsiráfnak.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?