Greta Thunberg betöltötte a 18-at, és nem mindennapi ajándékot szeretne

2021. január 05.
Már nem vásárol új ruhákat, ám nem ítél el senkit Greta Thunberg, aki más életmódot választ, mint ő. A környezetvédelmi aktivistával 18. születésnapja alkalmából készített interjúból kiderült az is, hogy nem érzi úgy, hogy az átlagos tinédzserektől merőben eltérő életmódja miatt bármi kimaradna az életéből.

2018-ban ismerte meg a világ Greta Thunberg nevét, amikor meghirdette a fiatalok körében az iskolai sztrájkot, hogy felhívja a figyelmet a bolygónkat fenyegető klímaválságra, majd ahelyett, hogy repülőgéppel utazott volna Amerikába, hajóval kelt át az óceánon, hogy részt vegyen az ENSZ klímakonferenciáján. Greta Thunberg vegán, és már nem vásárol tárgyakat. 

greta-thunberg-18-szuletesnap-ajandek

Arra a kérdésre, hogy mit gondol Thunberg azokról a hírességekről, akik csak beszélnek a klímaválságról, ám repülővel utazgatnak a világ körül, a még mindig tinédzser aktivista azt válaszolta, hogy távol áll tőle, hogy kritizáljon bárkit. „Nem törődöm vele – mondta a The Sunday Timesnak. – Nem tisztem megmondani senkinek, mit tegyen, ám nagy kockázata van annak, ha nyilvánosan felemeld a hangod ezekkel a dolgokkal kapcsolatban, és nem úgy élsz, mint ahogy szónokolsz. Várható, hogy ezután kritizálnak majd emiatt, és nem veszik komolyan, amit mondasz.”

A hosszú repülőutaktól való tartózkodás az egyik leghatásosabb módja annak, hogy valaki csökkenthesse az ökológiai lábnyomát, ám az egyéni tettek közül a kutatások szerint a gyermekvállalás van a legnagyobb hatással a klímaváltozásra. Ám Thunberg ebbe sem akar beleszólni. „Nem hiszem, hogy önző dolog lenne gyermeket vállalni. Nem az emberek létszáma a probléma, hanem a viselkedésük” – mondja Greta Thunberg. 

Az aktivista életmódja merőben különbözik a nyugati tinédzserek átlagos életétől, ám Thunberg nem érzi úgy, hogy bármit kihagyna. A ruhákkal kapcsolatban például azt mondja, „ha muszáj, használtan vásárolok, de nincs szükségem új ruhákra”. Hozzátette, hogy ismer embereket, akiknek vannak ruháik, így megkérdezi tőlük, hogy kölcsönöznének-e neki, ha valamire szüksége lenne. 

Nincs szükségem rá, hogy Thaiföldre utazzak ahhoz, hogy boldog legyek. Nincs szükségem új ruhákra sem. Ezért nem érzem ezeket áldozatnak.

Greta Thunberg csörtéjére Donald Trump amerikai elnökkel mindenki emlékszik, ám a környezetvédelemmel kapcsolatos elveit és szenvedélyét csak még jobban megerősítette a pengeváltásuk. „Nem csak ülök és gondolkozok azon, milyen lesz a jövő, nem hiszem, hogy ennek bármi haszna lenne. Addig, míg mindent megteszel, amit tudsz, nem leszel depressziós, és nem fogsz elkezdeni szorongani.”

Ezek után senkit sem lep meg, hogy Greta Thunberg számára a tökéletes 18. születésnapi ajándék sem olyan, mint egy átlagos tinédzsernek. Nem autót, gamer számítógépet vagy dizájnertáskát szeretne ajándékba. „Ígérje meg mindenki, hogy megtesz mindent, amit tud a bolygóért” – kéri. Aztán hozzátette, hogy egy új biciklilámpának is nagyon örülne, mert „itt Svédországban nagyon sokáig van sötét télen”.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvastad már?