Ezek voltak a legnagyobb botrányok a brit királyi családban idén

2020. november 14.
Az év legnagyobb robbanását a brit királyi családban kétségtelenül Harry és Meghan függetlenedése jelentette, ám számos olyan esemény történt a brit monarchia berkein belül, amely majdnem olyan nagyot szólt. Válások, rasszizmus és pedofília vádja tépázta a Mountbatten-Windsor családot 2020-ban, szinte minden hónapra jutott valami izgalom.

Január: Sussex hercege és hercegnéje visszalépett a királyi család szolgálatából

Hónapok óta tartó találgatásoknak vetett véget Sussex hercegi párjának bejelentése, hogy függetlenednek a brit királyi családtól. Harry és Meghan Markle egy Instagram-posztban osztotta meg döntését a nyilvánossággal, hogy az idejüket mostantól megosztják Észak-Amerika és az Egyesült Királyság között. Azt is kijelentették, hogy anyagilag is függetlenednek a monarchiától, ugyanakkor „folyamatos támogatásukról biztosították Őfelségét, II. Erzsébet királynőt”. A döntés azért is volt nagy érvágás a brit királyi családnak, mert Harry és Meghan voltak akkoriban a monarchia legnépszerűbb tagjai a közvéleménykutatások szerint.

brit-kiralyi-csalad-botrany

Február: A királynő unokája és unokaöccse is bejelentette válását

Peter Philips és Autumn Kelly már 2019 őszén szakítottak, ám csak a következő év februárjában hozták nyilvánosságra sajtóközleményben válásuk tényét. A szóvivőjük tagadta, hogy Kelly visszatérne szülőhazájába, Kanadába. „Peter és Autumn marad Gloucestershire-ben, hogy közösen neveljék két gyermeküket, ahol évekkel ezelőtt letelepedtek.”

brit-kiralyi-csalad-botrany

A királynő unokaöccse, David Armstron-Jones is bejelentette válását egy héttel később. David Armstrong-Jones és felesége, Serena közös megegyezéssel váltak el. Két gyermeket neveltek közösen. Armstrong-Jones II. Erzsébet királynő testvérének, Margit hercegnőnek a fia. A pár 1993-ban házasodott össze. 

Március: A fantasztikus négyes egysége megrepedt

brit-kiralyi-csalad-botrany

Az egyik utolsó brit királyi család rangidős tagjaiként tett protokolleseményen tapintható és szemmel látható volt a feszültség a korábban fantasztikus négyesnek is titulált két házaspár, Harry és Meghan, valamint Vilmos és Katalin között. Harry és Meghan kicsivel Vilmosék után érkezett a Westminster-apátságba, és a két házaspár nem is üdvözölte egymást, illetve a szertartás alatt sem vett tudomást egymásról, noha másokkal kedélyesen csevegtek.

Június: A királynőt azzal vádolták, hogy a királyi medálja rasszista

brit-kiralyi-csalad-botrany

Több mint 19 ezer ember írta alá azt a petíciót, amelyben a királynőtől azt követelték, hogy terveztesse át a királyi medálját. A beadvány szerint a medál közepén álló fehér személy egy fekete bőrű ember nyakán áll, és ez George Floyd megölésére hasonlít. Jamaica kormányzója, Patrick Allen bojkottálta a medált, amely a királynőt jelképezi. Nem ez az első eset, hogy királyi ház figyelmen kívül hagyja a rasszizmus vádját. II. Erzsébet nem kért bocsánatot a mai napig a monarchia történelme során a rabszolgaság intézményének fenntartásában játszott szerepéért.

Július: Beatrix hercegnő titkos esküvője

Beatrix, York hercegnője és Edoardo Mapelli Mozzi július 17-én házasodott össze végül, miután az eredetileg május 17-re kitűzött ceremóniát a világjárvány miatt el kellett halasztaniuk. A Buckingham-palota helyett Windsor egyik kis kápolnájában, 150 fős vendégsereg helyett szűk családi körben, 20 fővel, köztük a királynővel és Fülöp herceggel, a távolságtartás szabályait betartva fogadtak örök hűséget egymásnak. A sajtót nem is értesítették előre az eseményről, csak utólag adtak ki közleményt házasságkötésükről. 

Olvastad már?

Szeptember: Harry és Meghan szerződést kötött a Netflixszel

Miután Sussex hercegi párja aláírt a streamingszolgáltatóval, az emberek azt követelték II. Erzsébet királynőtől, hogy fossza meg címétől a párt. Harry és Meghan dokumentumfilmek és televíziós családi programok készítésére szerződött a Nerflixszel produkciós cégükön keresztül. A pár Santa Barbarán telepedett le végül, miután függetlenedett a királyi családtól. „A királynő azt a döntést hozta, hogy királyi herceggé tette Harryt esküvője napján. Mindig is herceg volt és herceg lesz, hiszen ő a trónörökös második fia” – vetett véget a monarchia szóvivője a találgatásoknak a botrány után.

Szeptember: Válságtanácskozás András herceg és az Epstein-botrány miatt

Mozgalmas hónap volt a szeptember a brit királyi családban. Az egyik legsúlyosabb ügy kétségkívül András herceg érintettsége az Epstein-botrányban. Emiatt a királynő kedvenc fiának vissza is kellett vonulni a nyilvános szereplésektől, ám a családnak más lépéseket is tenniük kellett a szégyen elkerülésére.

brit-kiralyi-csalad-botrany

Július óta először találkozott személyesen az anyjával, Erzsébet királynővel András herceg, aki a The Sun értesülései szerint Windsorból Balmoralba utazott. A lap válságtanácskozásként írja le a látogatást, amelynek előzménye, hogy a Jeffrey Epstein-ügyön dolgozó amerikai ügyész szerint András herceg „nem mutatja jelét semmiféle együttműködésnek” az amerikai hatóságokkal, amelyek ki akarják hallgatni a néhai milliárdos szexuális bűncselekményei miatt.

András herceg helyzetét nem könnyíti meg az sem, hogy júliusban letartóztatták Epstein egykori barátnőjét, a fiatalkorú lányok beszervezésével vádolt Ghislaine Maxwellt. A még kiskorú lányok között volt az a Virginia Giuffre is, aki azt állítja, hogy tinédzserként szexkereskedelem áldozata volt, és többek között András herceggel is szexuális együttlétre került sor 17 éves korában, mégpedig Ghislaine Maxwell utasítására. András herceg minden vádat tagad.

Szeptember: Sussex hercegi párja megtörte a csendet a politikával kapcsolatban

Ismét a címük elvételét követelték a királynőtől, miután Harry és Meghan szavazásra buzdította az embereket az amerikai elnökválasztáson. Meghan Markle már augusztusban is arra buzdított, hogy mindenki éljen a szavazati jogával, szeptemberben pedig a Time magazin televíziós különkiadásában Harryvel együtt biztatták Amerikát.

A monarchia szóvivői szerint ezzel megsértették azt a protokollt, hogy a királyi család tagjainak távol kell tartaniuk magukat a politikától és a politikai véleménynyilvánítástól. Ugyanakkor már a királynő maga is bátorította szavazásra az embereket korábban. 2003-ban beszélt a szavazás fontosságáról, amikor Walesben túl kevesen vonultak az urnákhoz. 

Szeptember: Harryék csörtéje az amerikai elnökkel

Meghan Markle már 2016-ban is megosztónak és nőgyűlölőnek titulálta Donald Trumpot, ám ekkor még nem volt a brit királyi család tagja. Azóta nem beszélt az amerikai elnökről, ám Donald Trump megjegyzésére mindenki felkapta a fejét, amikor tavaly megemlítették neki a hercegnő véleményét róla: „nem tudtam, hogy ilyen kellemetlen személy” – mondta Markle az amerikai elnökre a környezetvédelemre és a klímaválságra utalva. 

Trump ezekre a megjegyzésekre nem reagált egészen addig, míg a választások előtti kampányidőszakban egy újságíró nem hívta fel a figyelmét arra, hogy a hercegi pár Joe Bident támogatja. „Nem vagyok Meghan Markle rajongója, ha mondhatom ezt, és valószínűleg ő hallott erről. De sok szerencsét kívánok Harrynek, mert szüksége lesz rá” -–válaszolta Donald Trump. 

Október: a királynő nem viselt maszkot

brit-kiralyi-csalad-botrany

Tavasz, vagyis a világjárvány kitörése óta nem vett részt nyilvános eseményen II. Erzsébet egészen októberig. Ekkor Vilmos herceggel mutatkozott, ahol sem ő, sem unokája nem viselt maszkot. (Vilmos korábban mindig maszkban jelent meg a nyilvános eseményeken eddig.) Azt a 48 személyt, akikkel találkoztak, tesztelték is koronavírusra, mielőtt érintkezhettek volna a brit királyi család két prominens tagjával, ám a járványügyi szakértők egy emberként hördültek fel, hiszen szerintük a monarchia tagjainak jó példával kellene elöl járniuk a megelőzésben. Emellett a királyi család tagjainak tudnia kellene, hogy a tesztelés sem jelent száz százalékos védelmet.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images