Vilmos és Katalin karibi körútja nem zökkenőmentes

2022. március 26.
Vilmos herceget és Katalin hercegnét tüntetők várták rögtön karibi körútjuk első állomásán, Belize-ben, ahol a gyarmatosításban játszott szerepük miatt tiltakoztak a brit királyi család ellen a helyiek.

Törölni kellett rögtön az első programot Vilmos és Katalin hercegné karibi körútján a helyiek tüntetése miatt. Egyhetesre tervezték Cambridge hercegi párjának karibi utazását, ahol először Belize-be (a korábbi Brit-Honduras) érkeztek. Úgy tervezték, hogy Vilmos és Katalin az Akte’ il Ha kakaófarmot – egy őslakos maja faluban – látogatják meg, ám a helyiek tiltakozása miatt törölni kellett a látogatást. A néhány tucat falusi a gyarmatosítás és földjeik elvétele miatt tüntetett a brit királyi család ellen.

vilmos-katalin-karibi-korut

A karibi körút előtt egyre hangosabbá váltak már a Brit Nemzetközösség országaiban azok a hangok, amelyek a királyi családot kritizálták a gyarmatosításban játszott szerepük miatt. „Mi, helyiek szenvedtünk a gyarmatosítás miatt, ami még most is hatással van az életünkre” – mondta a helyiek képviselője. Belize vezetése ugyanakkor vésztervet dolgoz ki, és új eseményen kívánja vendégül látni Vilmost és Katalint.

Néhány hónappal ezelőtt Barbados már kimondta függetlenségét a királynőtől. Cambridge hercegi párját Jamaicán az út előző állomásához hasonlóan tüntetők várták. Itt egy hatvan pontból álló nyílt levelet is közzétettek, amelyben egészen konkrétan megfogalmazták, miért kellene bocsánatot kérnie a brit királyi családnak a gyarmatosított országok lakóitól.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!