Amy Schumer örökké küzd a trichotillomániával

2022. március 29.
Amy Schumer elárulta, hogy nem csak sorozatbeli karaktere küzd a kényszeres hajkitépés problémájával. Ezt saját magáról mintázta a színésznő.

Gyermekkora óta küzd a trichotillomániával, vagyis a testszőrzet, leggyakrabban a haj kényszeres tépkedésének zavarával a 40 éves Amy Schumer. Pont úgy, ahogy a Hulu TV-n futó legújabb sorozatának, a Life & Bethnek a főszereplője, akit saját magáról mintázott. 

„Mindenkinek vannak titkai, és ez az enyém – mondta Amy Schumer. – És büszke vagyok, amiért ez a nagy titok csak nekem fáj, de évtizedek óta hordozom miatta a szégyent.”

amy-schumer-kenyszeres-hajtepes

Először gyermekkorának egy nehéz időszakában jelentkezett a kényszeres viselkedés. Édesapja ekkor anyagilag nehéz helyzetbe került, ráadásul sclerosis multiplexszel diagnosztizálták. Schumer édesanyja elhagyta az apját annak legjobb barátjáért, akivel össze is házasodott. Amy Schumer azt is elárulta, hogy egyszer olyan sok haját tépte ki, hogy parókát kellett viselnie, amikor iskolába ment, és mindenki tudta.

„Ez nem egy olyan probléma, ami egyszer volt, de elmúlik” – mondta a színésznő, hozzátéve, hogy a trichotillomániával a mai napig küzd. 

Schumer elárulta, legnagyobb félelme, hogy most kétéves fia is örökölte a problémát, mivel a tudomány jelen állása szerint a mentális zavar örökletes. „Minden alkalommal, amikor a fejéhez ér, szívrohamot kapok – mondta Schumer, aki reméli, hogy a trichotillománia sorozatbeli ábrázolásával segít enyhíteni a problémával élők szégyenérzetén. – Nem akarom, hogy ez többé titok legyen” – folytatta a színésznő. – Azt gondoltam, hogy ha elmondom nyilvánosan, a saját, és talán más sorstársaim szégyenérzete is csökken.”

A szakemberek szerint a trichotillománia már akár 22 hónapos korban jelentkezhet, de tudnak olyan esetről is, amikor 60 év fölött kezdődött. A férfiakat és nőket egyaránt érinti a probléma pubertás előtt, de tízszer annyi nő érintett felnőttkorban. Általában a gyermekkori stressz a kiváltó oka.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!