15 éves lett Zsófia királyi hercegnő, a spanyol királyi pár lánya

2022. április 29.
Rohan az idő! VI. Fülöp spanyol király és felesége, Letícia királyné legkisebb lánya éppen ma lett 15 éves.

Amikor Leonóra és Zsófia spanyol királyi hercegnők szülei megismerkedtek, édesanyjuk, Letícia királyné tévébemondóként dolgozott, édesapjuk, VI. Fülöp pedig a spanyol királyi trón várományosa volt. Történetük olyan, mint egy modern mese, felhőtlenül boldog házasságuk pedig már több mint 18 éve tart.

A spanyol királyi család

Nem mindenki örült a szülők boldogságának

A spanyol királyi pár tagjai 2002-ben találkoztak először egy elegáns madridi gálavacsorán, ahol befolyásos vállalkozók, rendezők és újságírók vettek részt. Fülöp herceg díszvendégként volt jelen az eseményen, és az akkor bemondónőként dolgozó Letícia szépsége azonnal megbabonázta. Bár remekül elbeszélgettek, Letícia anélkül indult haza, hogy elárulta volna elérhetőségét a spanyol trónörökösnek, így csak a szerencsében bízhattak, hogy útjaik ismét keresztezik egymást.

Nem is kellett olyan sokat várniuk: még ebben az évben, egy másik rendezvényen újra találkoztak, Fülöp herceg pedig nem hagyta futni a lányt. Titkos kapcsolat szövődött közöttük, 2003-ban azonban a világ előtt is felvállalták a szerelmüket, és bejelentették az eljegyzésüket is.

Letícia királyné beilleszkedése a családba egyáltalán nem volt könnyű menet: szerelme családja nem nézte jó szemmel a kapcsolatukat, egyrészt azért, mert Letíciának nem csörgedezett nemesi vér az ereiben, másrészt, mert korábban már kimondta a boldogító igent egykori irodalomtanárának. Igaz, hogy a házasságuk nem tartott sokáig, ez azonban nem változtatott azon a tényen, hogy a trónörökös szerelme egy elvált asszony volt.

A szerelemgyerekek

Különösen Fülöp apja, az uralkodó I. János Károly ellenezte az esküvőt, a szerelmes trónvárományosnak azonban eszében sem volt visszavonni a lánykérést. Olyannyira, hogy a fiatal herceg még az apjával is szembeszállt, és kijelentette, hogy ha nem veheti feleségül Letíciát, inkább lemond a rangjáról és az azzal együtt járó jogokról. Közben Letícia is nagyon sokat tett azért, hogy elfogadtassa magát, az első perctől kezdve tisztelettudóan viselkedett Fülöp szüleivel és minden feladatot nagyon komolyan vett.

Fülöp és Letizia Ortiz esküvőjét 2004. május 22-én tartották a madridi La Almudena-katedrálisban: a menyasszony a spanyol divattervező, Pertegaz meseszép esküvői ruháját viselte, a fejére pedig anyósától, Zsófia királynétől kapott diadém került. Szerelmük két gyümölcse, Leonóra és Zsófia (aki Fülöp édesanyja után kapta a nevét) 2005-ben és 2007-ben született.

Időközben a spanyol nép is nagyon megszerette a hercegnét, amiben fontos szerepet játszik mindig kifogástalan megjelenése, egyedi stílusa, és az, hogy szívesen bújik azoknak a – többnyire spanyol – fast fashion márkáknak a kollekcióiba, amelyek a hétköznapi nők számára is elérhetők.

Leonor és Zsófia hercegnő

Tizenéves hercegnők

Bourbon Zsófia 2007. április 29-én született Madridban, és egész kicsi korától kezdve elkísérte szüleit, amikor különféle meghívásoknak tettek eleget. Bár nővérével, Leonórával még tinik, mindketten egyre aktívabban vesznek részt az ország közügyeiben – ők vállalták például azt a nemes feladatot, hogy megköszönjék az egészségügyi dolgozók erőn felüli teljesítményét a koronavírussal szemben vívott küzdelemben.

Zsófia a madridi Santa María de los Rosales iskolába jár, és ahogy a nővére, valószínűleg ő is katonai kiképzésben részesül majd, miután nagykorú lesz. Erre azért van szükség, mert a spanyol alkotmány szerint az ország királyának vagy királynőjének kell kézben tartani a fegyveres erőket, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő képzettség.

A spanyol királyi család

Szinte ikrekként nőttek fel

Tavaly október 12-én, Spanyolország nemzeti ünnepén minden szempár a kiskamasz Zsófia királyi hercegnőre szegeződött, ugyanis először vett részt nyilvánosan hivatalos eseményen úgy, hogy nővére, Leonóra nem tartott vele. 

Pedig a két lány eddig mindenütt együtt jelent meg, és szemmel látható volt a köztük lévő szoros kötelék. Leonóra azért nem tartott velük erre az ünnepi felvonulásra, mert Walesben, az UWC Atlantic College-ban tanul. Leonóra és Zsófia nagyon jó testvérek, szinte ikrekként nevelkedtek, mostanáig pedig elválaszthatatlanok voltak. Az induláskor is nehezen vettek búcsút egymástól, szívszaggató pillanatokat éltek át a reptéren.

Zsófia spanyol királyi hercegnő

Ki lesz a trónörökös?

Fülöp herceg édesapja, I. János Károly király 39 éves uralkodása után – megromlott egészségi állapota, valamint egyre kínosabbá váló botrányai miatt – lemondott a spanyol királyi trónról a fia javára, ezért néhány héttel Fülöp és Letícia tizedik házassági évfordulója után, 2014. június 19-én VI. Fülöpöt Spanyolország királyává koronázták.


Fotó:
Getty Images

Ezt láttad már?