Bemondónőből lett spanyol királyné Letícia, VI. Fülöp felesége

2021. október 10.
Amikor megismerkedtek, Letícia tévébemondóként dolgozott, Fülöp pedig a spanyol királyi trón várományosa volt. Történetük olyan, mint egy modern mese, töretlenül boldog házasságuk pedig már több mint 17 éve tart.

Bár sokan álmodoznak arról, hogy királynék lesznek, tudni kell, hogy az idáig vezető út olykor meglehetősen rögös: Letíciának sem volt könnyű dolga, hogy elfogadtassa magát. Nemcsak azért érte szó a ház elejét, mert nemesi felmenők nélkül került a spanyol uralkodócsalád közelébe, hanem azért is, mert korábban házasságot kötött egykori irodalomtanárával. Igaz, hogy a frigy alig tartott tovább 1 évnél, elvált nőként nem mindenki látta szívesen a trónörökös Fülöp mellett.

Letícia Ortiz és VI. Fülöp hivatalos eljegyzési ünnepségükön 2003. november 6-án

Letícia Ortiz és VI. Fülöp (akkor még herceg) hivatalos eljegyzési ünnepségükön 2003. november 6-án

Veszélybe került Fülöp herceg öröksége

A pár 2002-ben találkozott először egy madridi gálavacsorán, ahol befolyásos vállalkozók, rendezők és újságírók voltak jelen, Fülöp pedig díszvendégként vett részt az eseményen. A férfi azonnal szemet vetett a riporter-műsorvezetőként dolgozó Letíciára, akivel igyekezett minél többet beszélgetni az este folyamán. Amikor azonban éjfélt ütött az óra, a herceg beszélgetőpartnere köddé vált, anélkül, hogy hátrahagyta volna az elérhetőségeit. 

Még ebben az évben, egy másik rendezvény alkalmával újra keresztezték egymást az útjaik, Fülöp herceg pedig a tettek mezejére lépett. Titkos kapcsolat szövődött közöttük, 2003-ban azonban nyíltan felvállalták a szerelmüket, és eljegyzésüket is bejelentették. Letícia ezen a jeles napon egy fehér nadrágkosztümöt viselt, ami amellett, hogy remekül állt neki, eltért a megszokottól. Az ujjára kerülő gyűrű sem volt átlagos: nem egy csillogó gyémánt ékesítette, hanem egy teljes gyémántsorból állt! 

Az uralkodócsalád öröme nem volt felhőtlen, különösen Fülöp apja ellenezte a küszöbön álló házasságkötést. A fiatal herceg szembeszállt az akkori királlyal, I. János Károllyal, és kijelentette, hogy ha nem veheti feleségül Letíciát, lemond a rangjáról és az azzal együtt járó jogokról.

Mára minden harag elszállt

Letícia a kezdetektől fogva tiszteli a spanyol uralkodóházat és komolyan veszi a feladatait.

Időközben a spanyol nép is nagyon megszerette, amiben fontos szerepet játszik mindig kifogástalan megjelenése, egyedi stílusa, és az, hogy előszeretettel választ azoknak a – többnyire spanyol – fast fashion márkáknak a kollekcióiból, amelyek a legtöbb nő számára is elérhetőek. Fülöp herceg felesége kimondatlanul is a spanyol elegancia nagykövetévé vált, ami szintén testhezálló feladat számára.

Fülöp és Letizia Ortiz esküvőjét 2004. május 22-én tartották a madridi La Almudena-katedrálisban. A menyasszony a spanyol divattervező, Pertegaz álomszép esküvői ruháját viselte, a fejére pedig anyósa, Zsófia királynétől kapott diadém került. A nagy eseményen Európa valamennyi királyi családja képviseltette magát.

VI. Fülöp és Letícia Ortiz esküvője 2004. május 22-én

VI. Fülöp és Letícia Ortiz esküvője 2004. május 22-én

Ki lesz a trónörökös?

Szerelmük két gyümölcse, Leonóra és Zsófia 2005-ben és 2007-ben született – a lányok ma már egyre több hivatalos eseményen jelennek meg szüleik oldalán. Fülöp herceg édesapja, I. János Károly 39 éves uralkodás után – megromlott egészségi állapota, valamint nem kevés botránya miatt – lemondott fia javára a spanyol királyi trónról, így néhány héttel Fülöp és Letícia tizedik házassági évfordulója után, 2014. június 19-én VI. Fülöpöt Spanyolország királyává koronázták.

Hiába következett be jelentős fordulat Fülöp és családja életében, úgy döntöttek, hogy nem változtatnak lakhelyet: királlyá koronázása után is a Zarzuela-palota hatalmas kertjébe épített modern villában laknak, aminek berendezése Letícia ízlését dicséri.

S hogy mit hoz a remélhetőleg távoli jövő? Mivel Spanyolországban elfogadott a női öröklődés, a jelen állás szerint Leonóra követi majd apját a királyi trónon.

Letícia királyné, VI. Fülöp spanyol király és lányaik, Leonóra és Zsófia

Letícia királyné, VI. Fülöp spanyol király és lányaik, Leonóra és Zsófia

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?