Billie Eilish: „Az élet Tourette-tel nagyon kimerítő”

2022. május 27.
Az énekesnő egy friss interjúban beszélt először nyíltan arról, hogy Tourette-szindrómával élni nagyon kimerítő. A 20 éves Billie Eilish-nél David Letterman show-jában élő adásban is előjött a tikje.

„Ha elég hosszú ideig filmezel, rengeteg tiket láthatsz” – mondta Billie Eilish, akinél 11 éves korában diagnosztizálták a Tourette-szindrómát, amely egy önkéntelen hangadásokkal és/vagy mozdulatokkal – úgynevezett tikekkel – járó állapot. 

billie-eilish-tourette-szindroma

A Tourette-szindróma általában gyermekkorban jelentkezik először, de a tik és más tünetek évek alatt fejlődnek ki, és néha egy időre teljesen megszűnhetnek, hogy aztán hirtelen újra megjelenjenek. Billie Eilish az interjúban azt mondta, hogy a fellépései alatt soha nem tikkel, és valóban vannak bizonyos tikek, amelyek idővel elmúlnak, míg másokat rendszeresen tapasztal. „Ha csak beszélgetünk, valószínűleg soha nem veszed észre. De nekem ez roppant kimerítő, hogy így legyen” – mondta az énekesnő.

Elfogadó rajongók

Billie Eilish azt is elárulta, hogy általában roppant együttérző és kedves üzeneteket kap a Tourette-szindrómával kapcsolatban, de vannak olyan megjegyzések, amelyeket nem tud hova tenni, és az emberek sem mindig reagálnak jól, ha nála bekapcsol egy tik. „A leggyakoribb, hogy nevetnek, mert azt hiszik, hogy vicces próbálok lenni. Ez mindig nagyon rosszulesik” – mondta el Billie Eilish, akinek az állandó tikjei között szerepel a füle ide-oda mozgatása, a szemöldöke emelgetése, az állkapcsa csattogtatása és a keze hajlítgatása.

Forrás: BBC Fotó: Getty Images

Olvass tovább!