Sztárok, akiket bűnösnek találtak adócsalás vádjában

2022. augusztus 30.
Bizony, a hírességek sem tökéletesek, és az (adó)törvényeket még ők sem tudják felülírni... Hiába próbálkoztak már meg ezzel többen is akarva, vagy épp önhibájukon kívül.

Bár még a mondás is úgy tartja, „az életben csupán két dolog biztos: a halál és az adó”, a hírességek hajlamosak elfelejtkezni arról, hogy az utóbbi is kikerülhetetlen. Shakirát például azzal vádolták meg 2022 nyarán, hogy 2012 és 2014 között nem fizetett adót Spanyolországban – méghozzá 14,5 millió euró összegben. A kolumbiai sztár azzal védekezik, hogy az említett időszakban nem élt az országban, az ügyész viszont 8 év börtönbüntetés és 23 millió eurós bírság kiszabását kérte a bíróságtól az énekesnő felé – egyszóval a tárgyalás cseppet sem ígérkezik egyszerűnek.

Shakira

Az ítélet kihirdetésére valószínűleg még sokat kell várnunk, ám szó sincs arról, hogy az ismert emberek kiváltságos szerepben tetszeleghetnek és kizárólag felmentéssel érhetnek véget jogi ügyeik. A most következő történetek bebizonyítják, hogy még a híres emberek sem állnak a törvények felett. Akár szándékosan hamisítanak meg egy adóbevallást, akár alkalmatlan adótanácsadót választanak maguknak, ha valami nem stimmelt – bizony, őket is pénzbírságra vagy börtönbüntetésre ítélik.

Sophia Loren

Sophia Loren

Ha azt kérnénk, hogy tippelj, ki került a rácsok mögé adócsalás miatt a sztárvilágban, valószínűleg nem az Oscar-díjas színésznő neve jutna először eszedbe. Pedig Sophiát 1982-ben 30 nap börtönbüntetésre ítélték, aki ebből 17-et le is töltött – holott az 1974-es adóbevallásában szereplő állítólagos hiba az adótanácsadója miatt következhetett be. Sőt: 2013-ban jogilag is kimondták, hogy igazából minden rendben volt a számításokkal.

Martha Stewart

Martha Stewart

Martha Stewartnak az 1991-ben és 1992-ben megszerzett, közel 220 000 dolláros bevétele miatt lett adótartozása – ám szerinte a bíróság tévedett, ugyanis ezeknek az éveknek jelentős részét New York államon kívül, Connecticutban töltötte. Az érvelése azonban nem győzte meg az esküdtszéket.

Nicolas Cage

Nicolas Cage

A színész 2010-ben azt állította, hogy addigi pályafutása során több mint 70 millió dollár adót fizetett már be, de még mindig 14 millióval tartozik az adóhivatalnak – ebből 6,7 millió dollár a 2008-as adóbevallásának problémái miatt sújtja őt.

Marc Anthony

Marc Anthony

Jennifer Lopez egykori férje többször is elmulasztotta már az adói rendezését – ami a vallomása szerint azért történhetett meg, mert más foglalkozott az adóügyeivel, nem ő. De hiába a védőbeszéd, az énekes Long Island-i birtokát 2010-ben 3,4 millió dollár értékben jelzáloggal terhelték meg.

Forrás: GOBankingRates Fotó: Getty Images

Tovább olvasnál a sztárok botrányairól?