Dobó Katát Sophia Loren világhírű szerepében láthatjuk a Hatszín Teátrumban

2022. február 05.
1938. május 8. különleges nap a fasiszta Olaszország népének, hiszen ezen a napon látogat a Führer Mussolinihez. Antonietta, a hatgyermekes háziasszony és Gabriele, a homoszexualitása miatt száműzetésre ítélt forradalmár egy kiürült római bérházban találnak egymásra a harmincas évek fasiszta Olaszországában. Ahhoz azonban, hogy a napjuk különlegessé váljon, nemcsak a kinti világgal, de az egymással kapcsolatos előítéleteikkel is meg kell küzdeniük. Dobó Kata és Réti Barnabás szívfacsaróan életigenlő jutalomjátéka az olasz mozi klasszikusának színpadi változatában február 8-án lesz ismét látható a Hatszín Teátrum színpadán.

Bár a darab a járványügyi helyzet miatt hosszabb kényszerszüneten volt az elmúlt másfél évben, témája aktuálisabb, mint valaha. A kemény társadalmi tabukat döntögető előadás csak első látásra tűnik romantikus történetnek. „Mindig azt tesszük, ami másoknak tetszik, még akkor is ha nincs igazuk” – hangzik el a műben. Ettore Scola klasszikus története arra emlékeztet minket, hogy az ember mindig több mint a címkék, amiket önként vagy kényszerből visel.

egy-kulonleges-nap

Az olasz filmrendező klasszikusa 1977-ben aratott világsikert Sophia Loren és Marcello Mastroianni főszereplésével.  Scola özvegye, Gigliola Fantoni által írt színpadi változat már meghódította a nyugat-európai színpadokat. Magyarországon először 2018 novemberében került bemutatásra, Iványi Árpád és Réti Barnabás átdolgozásában. Az előadás vizuális világa a régi nagy fekete-fehér olasz mozik képi világát idézi meg, és viszi közelebb a nézőt a kor hangulatához is.

Réti Barnabás a színpadi adaptáció készítése mellett a darab férfi főszerepét is játssza. A darab azért tölt be fontos szerepet az alkotói tevékenységében, mert pont arról szól, amit szemlélete képvisel. Ezért is lett az Iványi Árpáddal közösen alakult Budapest Playhouse első produkciója.

egy-kulonleges-nap

„Két ember lelkileg összekapcsolódik és lelki értelemben legyőzhetetlenné válik, mert igent mondanak önmagukra egy olyan világban, ahol az elnyomó rendszer mindkettejükre nemet mond. Nem csak bántalmazott nőkről és melegekről szól – mindannyiunkról. Arra tanít, hogy higgy magadban, akkor is, amikor mindenki mást mond. Emlékeztet, hogy mindig van valaki, aki megfogja a kezed, ha nyitott szívvel élsz, a legsötétebb időkben is. Sokszor talán pont olyan valaki, akitől a legkevésbé várnád” – Réti Barnabás.

Az Ettore Scola filmje nyomán készült színdarab, az Egy különleges nap, a Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség közreműködésével kerül színre.

Olvass tovább!