Elizabeth Olsen úgy érezte, bármikor belehalhat a pánikrohamaiba

2022. október 16.
Még a szuperhősöket is bármikor érheti pánikroham – erre Elizabeth Olsen 21 éves korában jött rá, amikor a szorongás kezdett úrrá lenni testén. „Úgy éreztem, bármelyik pillanatban meghalhatok” – mondta nemrégiben egy interjúban.

A Marvel 33 éves színésznője úgy nyilatkozott, hogy nem volt „szorongó gyerek”, viszont fiatal felnőttként könyörtelen pszichés rohamai kezdtek megjelenni, miután New Yorkba költözött. „Emlékszem, hogy óránként pánikrohamot kaptam” – emlékezett vissza, és elmondta, hogy a pánik néha olyan intenzív volt, hogy olyan dolgokban is akadályoztatta, mint például, hogy egyedül átmenjen a zebrán. „Ha fáztam és utána melegem lett, ha éhes voltam és utána jóllakott… – bármilyen változás ment végre bennem, az egész testem azt gondolta: »Ajjaj, itt valami baj van!« És egyszerűen belekerültem egy spirálba” – mondta Olsen.

elisabeth-olsen-panik

Forog vele a világ

Úgy jellemezte az orvosának a tüneteit, hogy „forog vele az egész világ”, ami miatt a szakemberek először szédüléssel összefüggő betegségekre gyanakodtak. Körülbelül hat hónap elteltével talált segítségre egy barátjának köszönhetően, aki szintén pánikrohamokkal küzdött, és „agyi gyakorlatokat” használt, hogy segítsen rohamaival megbirkózni. „Valójában nagyon hasonlított egy színészi gyakorlathoz, amit az Atlanticnál csináltunk. Ismétlésnek hívjak, csak folyamatos megfigyeléseket kell tenned az előtted lévő személyről, így kapcsolatot teremteni – mondta Olsen. – Ha az utcán sétáltam, egyszerűen elkezdtem hangosan megnevezni mindent, amit láttam, hogy kizökkentsem magam az agyamban kavargó gondolatok spiráljából.”

Magabiztossága ellenére

Olsen szerette volna, ha szorongását a fentihez hasonló pszichológiai eszközökkel tudja kontrollálni, de gyógyszereket is tartott magánál arra az esetre, ha ez a játék már kevésnek bizonyulna. „Voltak nálam gyógyszerek, és vészhelyzet esetére ezeket jó volt magamnál tudni” – mondta. A színésznő azt is megjegyezte, milyen érdekes, hogy annak ellenére, hogy egy „nagyon hangos és magabiztos” gyerek volt, a pánikrohamok mégis megjelentek az életében – szerinte ez remek emlékeztető arra, hogy a mentális egészséggel bárki megküzdhet, és akár jön-megy az ember egész életében.

Szerző: Balázsics Lili Forrás: Popsugar, Fotó: Getty Images

Ezt már olvastad?