Amber Heard után Angelina Jolie? Újabb híres nőt lehet szabadon gyalázni

2022. október 13.
Alighogy magunk mögött hagytuk Johnny Depp és Amber Heard botrányokkal és gyűlölködéssel fűtött rágalmazási perét, máris itt az újabb sztárbalhé, na meg az újabb híres nő, Angelina Jolie, akit Heardhöz hasonlóan kollektívan lehet ócsárolni, gyalázni az interneten.

Angelina Jolie múlt hét kedden egy bíróságra benyújtott dokumentumban újabb, megdöbbentő részleteket árult el a mostanra hírhedtté vált, 2016-os magánrepülőgépes utazásukról. A színésznő vallomása szerint az út során Brad Pitt erősen ittas állapotban volt, aminek következtében egyik gyereküket fojtogatni kezdte, egy másikat pedig arcon ütötte. Jolie állításainak hatalmas visszhangja lett az online térben: a netezők rögtön megrögzött hazudozónak, bosszúállónak bélyegezték, miközben még a lehetőségét is elvetették annak, hogy a színésznő esetleg az igazat mondja.

Miért olyan furcsán ismerős mindez?

Mert pontosan ugyanígy reagált az internet akkor is, amikor Amber Heard vádolta meg Johnny Deppet családon belüli erőszakkal. Az emberek jó része gondolkodás nélkül könyvelte el Heardöt hazugnak, és mentette fel Deppet minden vádpont alól. Amber Heardöt rögtön az első pillanatban, jóval a bíróság döntése előtt bűnösnek kiáltotta ki a nép. Meg sem várták a bizonyítékok felvezetését, esetleg a tanúk felsorakoztatását. Nagyjából ugyanez a forgatókönyv játszódik most le Angelina Jolie-val is.

Angelina Jolie-nak és Brad Pittnek jelenleg több folyamatban lévő bírósági ügye is van: egyrészt ott van az egykori pár gyermekelhelyezési vitája, ami már évek óta húzódik, ráadásul Pitt néhány hónappal ezelőtt azért is beperelte a volt nejét, mert elmondása szerint Jolie úgy adott túl az egykori közös francia birtokuk rá eső részén, hogy arról nem konzultált az Oscar-díjas színésszel.

Jolie múlt heti vádjai a gyermekelhelyezési ügy kapcsán kerültek nyilvánosságra, és egyáltalán nem a semmiből jöttek. Azt már évek óta sejteni lehetett, hogy azon a bizonyos családi repülőúton Pitt és Jolie, valamint Pitt és a gyerekek között egy jelentős konfliktusnak kellett történnie, hiszen az Oscar-díjas színésznő rögtön az utazás után indította el a válást, és a pár legidősebb gyereke, Maddox az út után megszakított az apjával minden kapcsolatot. De hogy pontosan mi történhetett, arról egészen mostanáig csak találgatni lehetett. Jolie ugyanis évekig nem leplezte le volt férje viselkedését.

Maddox Jolie-Pitt, Vivienne Jolie-Pitt, Angelina Jolie, Knox Jolie-Pitt, Shiloh Jolie-Pitt és Zahara Jolie-Pitt (

Maddox Jolie-Pitt, Vivienne Jolie-Pitt, Angelina Jolie, Knox Jolie-Pitt, Shiloh Jolie-Pitt és Zahara Jolie-Pitt

Csak idén augusztusban kerültek először nyilvánosságra bizonyos részletek a 2016-os incidensről, miután a sajtó megszellőztetett egy FBI-jelentést. A jelentésben Jolie azt állította, hogy a repülőút során Pitt részegen lökdöste, italokat öntött rá, majd az egyik gyerekükre is rátámadt, amiért az megpróbálta megvédeni Jolie-t a veszekedés közepette. A múlt héten benyújtott új beadványában aztán pontosította a korábban napvilágot látott információkat: ebből már az is kiderült, hogy Pitt nemcsak az exnejével, hanem konkrétan a gyerekeikkel szemben is rendkívül erőszakosan viselkedett. Az esetet vizsgáló FBI-ügynök 2021-ben arról tájékoztatta Jolie-t, hogy a bizonyítékokat látva Pittet jó eséllyel szövetségi bűncselekmény elkövetésével fogják megvádolni az aznapi viselkedése miatt. Az augusztusi jelentés szerint azonban Jolie ekkor még rendkívül bizonytalan volt, nem tudta, hogy kiálljon-e a vádak mellett, vagy inkább próbálják meg maguk mögött hagyni az esetet. A színésznő ügyvédei szerint Jolie azért hezitált, mert szerette volna megóvni a gyerekeiket attól, hogy újra át kelljen élniük a Pitt okozta fájdalmat.

A közösségi média ereje

Amint múlt hét kedden nyilvánosságra került a repülőútról szóló FBI-jelentés, a nőgyűlölő online hordák rögtön akcióba léptek. Naivan azt gondoltam, hogy a közvélemény reakciója ezúttal talán más lesz – tekintve, hogy ebben az esetben nem csak Jolie szava áll Brad Pitt-tel szemben, hanem ott vannak a közös gyerekeik is, akik a 2016-os incidens óta nyilvánvalóan az anyjuk mellett állnak, és az ő állításait erősítik. Mindez azonban az online gyűlölködőknek, úgy tűnik, nem elég, sőt.

Johnny Depphez hasonlóan Brad Pittből is pillanatok alatt áldozatot kreált a közösségi média. Facebook-kommentek és tweetek százai szimpatizálnak Pitt-tel, miközben a színész bevallott alkoholizmusát hozzák fel számára mentségként. Bármit is tett, vagy nem tett a gépen, nem lehet érte hibáztatni, hiszen szenvedélybeteg volt. Jolie az, aki aljas módon bele akar rúgni az egyébként is földön fekvő áldozatba. Jolie az, aki el akarja rabolni a gyerekeit.

Az internet népe teljes mellszélességgel áll ki Brad Pitt mellett, annak ellenére is, hogy elég egyértelmű bizonyítékok támasztják alá Angelina Jolie állításait, és azt, hogy miért is harcol a kizárólagos felügyeleti jogért. A 2016-os repülőgépes incidens után napokon belül beadta a válókeresetet, a gyerekek azóta egyértelműen elzárkóztak Pitt-től, és egy FBI-ügynök is azt mondta Angelina Jolie-nak, hogy elegendő bizonyítékuk van büntetőjogi vádat emelni Pitt ellen. Ennek ellenére Pittet, akárcsak annak idején Deppet, az emberek máris áldozatként kezelik.

Úgy tűnik, a hatalommal rendelkező férfiak az emberek szemében azonnal szegény, szerencsétlen áldozattá válnának, amint a nők megpróbálnak velük szemben kiállni magukért – vagy, Jolie esetében, a gyerekeiért.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!