51 éves Jared Leto, aki mosogatólegényből lett ünnepelt sztár

2022. december 26.
Nem mondhatnánk, hogy Jared Letót gyerekként a tenyerén hordozta a sors, ő mégsem panaszkodik. Felnőttként kétségkívül révbe ért, a nehéz helyzetben lévőkről pedig soha nem feledkezik meg.

Egyszerűen képtelenség egy-két szóval meghatározni, hogy mi mindennel foglalkozik – nem is akármilyen szinten! – a szülinapos Jared Leto. Ő a Thirty Seconds to Mars amerikai rockegyüttes énekese, gitárosa és dalszerzője egy személyben, aki a My So-Called Life című tinisorozat bánatos szívtiprójaként vált igazán ismertté.

Színészként olyan nagyszerű filmekben játszott, mint a Rekviem egy álomért, a Pánikszoba, a Nagy Sándor, a hódító, a Fegyvernepper, a Chapter 27, a Mr. Nobody, a Szárnyas fejvadász 2049 vagy A Gucci-ház. A Mielőtt meghaltam című filmben nyújtott káprázatos alakításáért 2014-ben Oscar-díjjal is jutalmazták. Ami pedig a jövőt illeti: Jared formálja meg Karl Lagerfeldet készülő életrajzi filmjében.

Jared Leto 51 éves lett

Jared Leto a 2014-ben nyert Oscar-díjával

Alig múlt 10, amikor munkát kellett keresnie

1971-ben látta meg a napvilágot Louisianában. Jared Leto szülei kicsi korában elváltak, ami rányomta a bélyeget az egész gyerekkorára. Anyai nagyapja az amerikai hadseregben szolgált, ami miatt a családnak sokszor kellett költöznie. Gyorsan fel kellett nőnie, már 12 évesen arra kényszerült, hogy munkát vállaljon: mosogatólegényként keresett némi pénzt, amit betett a családi kasszába. Visszatekintve azt mondta, nem bánja, hogy így alakult, valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy rendkívül felelősségteljes felnőtt vált belőle.

A nehézségek ellenére szeretetteljes légkörben nőtt fel, a kreativitás egész gyerekkorát végigkísérte. Ez utóbbit leginkább bátyjának, Shannon Letónak köszönheti, aki szintén tehetséges színész, zenész (Jared bandájának dobosa) és fényképész. Jared már kisiskolásként imádta a Led Zeppelint és a Pink Floydot, és lélegzetelállítóan tudott zongorázni.

Jared Leto 51 éves lett

Jared Leto 19 évesen, 1990-ben

Kilók jöttek, kilók mentek

Hogy szerencsét próbáljon és megalapozza filmes karrierjét, amire évek óta vágyott, Jared Leto 1992-ben Los Angelesbe költözött. Kapott is néhány kisebb tévés szerepet, sőt azt beszélik, hogy James Cameron Leonardo Di Caprio helyett eredetileg neki szánta Jack Dawson szerepét a Titanicban, csak épp nem jelent meg a meghallgatáson. 1997-től ennek ellenére is elkezdett felfele ívelni a karrierje: csupa olyan alakításra kérték fel, ami fizikai erőnlétet és/vagy nagy átalakulást is kívánt tőle a karakter hiteles megformálása érdekében.

A Rekviem egy álomért című filmben ő játszotta a heroinfüggő Harry Goldfarb szerepét. Hogy minél inkább hasonlítson rá, 14 kilót fogyott és több hétig szexmentes életet élt. A Chaper 27 című filmben John Lennon gyilkosát alakította, ehhez pedig felszedett csaknem 30 kilót. Játékát egybehangzóan méltatták a kritikusok, egyenesen felejthetetlennek nevezték a színészi alakítását.

Jared Leto 51 éves lett

Jared 14 kilóval kevesebbel és 30 kilóval többel

A jótékony szépfiú

Jared Leto akkor sem okoz csalódást, ha jótékonykodásról van szó. Évek óta vegán és aktívan küzd az állatok jogaiért. 2009-ben az azonos neműek házassága mellett kardoskodott, 2011-ben pedig saját fotóiból készült fotókönyvet adott ki, melynek bevételét a pusztító földrengést átélt Haiti megsegítésére ajánlotta fel. Többször is felszólalt Barack Obama elszánt támogatójaként, és sosem rejtette véka alá, hogy az amerikai választásokon a Demokratikus Pártra adta le szavazatát.

Magánéletét nem szereti a nyilvánosság előtt élni, inkább csak szóbeszédek járják körbe a világot, Jared azonban ezeket nem nagyon szokta megerősíteni. Ami biztos, hogy 1999 és 2003 között Cameron Diaz mellett találta meg a boldogságot, 2008-ban pedig Paris Hiltonnal flörtölt. Úgy tudni, közel került Scarlett Johanssonhoz, Ashley Olsenhez, Lindsay Lohanhez és Katy Perryhez is, 2015 óta pedig valószínűleg Valery Kaufmané a szíve.

Jared Leto 51 éves lett

Jared Leto és Cameron Diaz

Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!