Angelina Jolie az ISIS szexrabszolgaságára kényszerített jazidi nőkkel találkozott

2023. február 02.
A színésznő az iraki Sinjarba látogatott, hogy meglátogassa a népírtás túlélőit és támogassa a régió helyreállítását a hatalmas pusztítás után.

Angelina Jolie és Nadia Murad emberi jogi aktivista az ISIS által elkövetett iraki népirtás túlélőivel találkoztak. A kezdeményezés a Nobel-békedíjas Nadia ötlete volt, aki maga is a terrorszervezet fogságából szökött meg, miután 2014-ben elrabolták és szexrabszolgaként tartották. A színésznő meglátogatta az aktivista gyermekkori otthonát és faluját, valamint az ország más kulcsfontosságú területeit, ahol Murad nonprofit szervezete, a Nadia’s Initiative vezeti a helyreállítási munkálatokat.

Angelina Jolie az ISIS szexrabszolgaságára kényszerített jazidi nőkkel találkozott

Angelina Jolie a 2018-as iraki látogatásán

Jolie és Nadia olyan nőkkel és gyerekekkel találkoztak, akik túlélték a 2014-es népirtást, amelyben az ISIS katonái ezreket öltek meg a jazidita közösségen belül. Több százezer ember kényszerült elhagyni otthonát és több mint 6000 nőt és gyermeket vetettek rabszolgasorba, a térség infrastruktúrájának jelentős részét pedig megsemmisítették.

„Megtiszteltetés számomra, hogy visszatérhetek Irakba, hogy támogassam barátom, Nadia Murad és más helyi jazidik munkáját, akik újjáépítik életüket és közösségeiket, miután átélték a borzalmakat” – mondta Jolie szerdán és felhívta a figyelmet arra, hogy a helyiek támogatásához hosszú távú nemzetközi összefogásra van szükség.

„A jazidi túlélők továbbra is küzdenek a traumákkal, a bizonytalansággal, a kitelepítéssel és a jóvátétel lassú előrehaladásával. Találkoztam olyan családokkal, akik még mindig keresik eltűnt szeretteiket, és másokkal, akik még mindig nem kaptak támogatást alapvető szükségleteik kielégítéséhez” – fogalmazott a színésznő, aki emberi jogi aktivistaként dolgozott már a menekültek segélyezéséért, az iráni nők támogatásért, a pakisztáni árvízkárosultak megsegítéséért, és szorgalmazta a bűncselekmények áldozatairól szóló törvény kidolgozását is.

Forrás: People, Fotó: Getty Images