Ilyen gazdag valójában Vilmos herceg

2023. május 30.
Vilmos hercegnek korábban sem kellett nyomorognia, Erzsébet királynő halálával és a ráhagyott örökséggel azonban csak tovább gyarapodott a vagyona.
Ilyen gazdag valójában Vilmos herceg

Vilmos herceg, már csak hercegi mivoltából adódóan is egy elég gazdag férfi. Ám még mi is meglepődtünk, amikor megtudtuk, pontosan mennyi is lapul a herceg zsebében… A trónörökösnek már most is jóval több pénze van, mint öccsének, Harrynek, és ha hihetünk az infóknak, Vilmos vagyona egyre csak gyarapodni fog. De lássuk, honnan is szerzi Vilmos a bevételeit!

A dédnagymamája egy rakás pénzt hagyott rá

Míg egy szimpla földi halandó leginkább csak kötött pulcsikat és zoknikat kap a dédnagymamájától, addig Vilmos és Harry is egy kisebb vagyont örökölt a királynő egykori édesanyjától. A dédnagymama 1994-ben döntött úgy, hogy vagyona kétharmadát (nagyjából 19 millió fontot, ami mai árfolyamon átszámolva több mint 8 milliárd forint) egy vagyonkezelői alapba helyezi, amit aztán a dédunokái nevére íratott. A The Guardian infói szerint a két herceg először 21 éves korában „törhette fel” ezt az alapot és meg is kaptak belőle nagyjából 6 millió fontot (több mint 2,5 milliárd forintot) – ám ezt az összeget nem fele-fele arányban kapták meg. A királynő kompenzálni szerette volna Harryt azért, mert nem ő a trónörökös, úgyhogy neki egy picivel több jutott belőle.

A fiúk további 8 millió fontot (3,4 milliárd forintot) kapnak majd belőle, ha betöltik a 40-et. (Vilmos tavaly töltötte, szóval ő a részét már zsebre vághatta.) És hogy mi lesz a vagyonkezelői alap fennmaradó 5 millió fontjával (kb. 2,1 milliárd forint)? Nem tűnik túl igazságosnak, de ezen kell osztozniuk majd Harryék unokatestvéreinek.

Diana hercegnő is jókora örökséget hagyott rá

Édesanyjuk tragikus halála után 10 millió dollárt (kb. 3,4 milliárd forintot) kapott az örökségéből Vilmos és Harry. De Vilmos 25 éves korában elkezdett egy rendszeres osztalékot is kapni, ami azt jelenti, hogy évente jár neki még 450 ezer dollár, azaz kb. 155 millió forint.

Azért is kap fizetést, hogy ellátja a királyi feladatait

Nem is gondolnád, de Vilmos teljes állású hercegként dolgozik, tehát neki tényleg az a munkája, hogy különféle jótékonysági rendezvényekre járjon és egy csomó emberrel kezet rázzon. Ezek a feladatok persze folyamatosan utazgatással járnak – ami viszont Vilmoséknak semmibe sem kerül. Az utakat és minden Vilmos munkájához kapcsolódó kiadást ugyanis az Egyesült Királyság adófizetői állnak.

A cornwalli hercegség is az övé lett

A cornwalli hercegség nem más, mint egy Cornwall megyében lévő privát ingatlan és befektetési portfólió, aminek korábban Károly király volt a tulajdonosa. A királyi család innen is kap rendszeresen egy rakás pénzt. Amikor például még Harry és Meghan is dolgozó királyi családtagok voltak, a bevételük 95 százaléka ebből a hercegségből jött. Azzal, hogy Károlyt királlyá koronázták, Vilmos örökölte meg ezt a hercegséget, tehát most már onnan is csurran-cseppen neki néhány millió. Információk szerint a hercegség évente 23 millió fontnyi, tehát nagyjából 9,9 milliárd forint bevételt termel.

És persze a királynőtől is örökölt

Károly király után Vilmos az első az öröklési rangsorban, ami csak azt jelenti, hogy a királynő halála után megint csak rengeteg pénzt örökölt. A Forbes információi szerint ebbe beletartozik egy 10 milliárd dolláros, tehát egy nagyjából 3 billió forint értékű ingatlanportfólió, de ott van a királynő 500 millió dolláros, azaz 163 milliárd forintos saját vagyona is (ami nem kapcsolódik a koronához), ami különféle ingatlanokat, ékszereket, vagy éppen bélyeggyűjteményeket is magában foglal. Ezt az örökséget a királynő annak adta, akinek csak akarja, és valószínűsíthető, hogy valamicske az unokáknak is jutott belőle…

Érdekesség, hogy sem III. Károly király, sem a család többi tagja – beleértve Vilmos herceget is –, akik a királynő halála után örökséget kaptak, nem kötelesek adót fizetni az örökség után, köszönhetően a brit kormánnyal 1993-ban kötött praktikus megállapodásnak. 

… hogy mekkora jelenleg Vilmos vagyona?

Vilmosnak jelenleg nagyjából 100 millió dollárja, tehát több mint 34 milliárd forintja lehet.

Forrás: Cosmopolitan Fotó: Getty Images