Károly halála esetén ez lesz Kamilla sorsa

2023. augusztus 01.
Szeretőből hercegné, hercegnéből királyné... de milyen cím illeti majd meg Kamillát Károly halála után?
Vilmos herceg és Kamilla beszélget

Amikor Camilla Parker Bowles az akkor még hercegi címet viselő Károly felesége lett, (többek között) Cornwall hercegnéjévé vált, 2022 szeptembere óta pedig az Egyesült Királyság és a nemzetközösségi királyságok királynéja. A brit királyi családnak persze mindenre van forgatókönyve, így arra az eshetőségre is, ha a királyné tovább élne, mint férje, III. Károly – ebben az esetben egy kevéssé ismert, új címet kapna. 

Az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében Vilmos walesi herceg foglalja el az első helyet, így szinte egészen biztos, hogy egy nap király lesz. És ha ez bekövetkezik, akkor mostohaanyja, Kamilla királyné új címet fog kapni. 

III. Károlyt májusban koronázták királlyá a westminsteri apátságban, ezzel egyidejűleg pedig Kamillából királyné lett, és bár még szinte meg sem szoktuk ezt az új felállást, sokakat már az foglalkoztat, mi lesz akkor, ha a 74 éves uralkodó meghal. Az tiszta sor, hogy Kamilla nem lépne a férje helyébe – nem tehetné, hiszen a trónt Vilmos örökli. A királyné – mint a király özvegye – ebben az esetben az özvegy királyné címet viselné, amelyet először Adelaide királyné használt 1830-ban. 

De nem kell messzire mennünk az időben, hogy hasonló esetre találjunk példát: II. Erzsébet királynő édesanyja, Elizabeth Bowes-Lyon is túlélte férjét, VI. György királyt, ő anyakirálynőként volt ismert. Kamillánál ez a megnevezés kizárt, hiszen nem ő, hanem a néhai Diana hercegnő a trón várományosának édesanyja. Kamilla először Károly szeretője volt, és bár 2005-ös házasságkötésükkor a walesi hercegné címet is megkapta, ezt nem használta – gondolván, ez túlságosan is Diana nevéhez fűződik. Ekkortájt az volt a terv, hogy ha Károlyból király lesz, Kamilla akkor is hercegné marad, mert tartottak tőle, hogy a közvélemény nem fogja királynéként elfogadni. Ám a hosszú évek során Kamilla sokakat megnyert magának, köztük a néhai királynőt is, aki platinajubileumán kijelentette: „Őszinte kívánságom, hogy amikor eljön az idő, Kamillát királynéként ismerjék.”

Forrás: Mirror Fotó: Getty Images