Hollywoodi fizetések – ki mennyit kaszált egy apró cameóval?

2023. szeptember 05.
Az igazán nagy sztárok egy pár perces jelenetért is milliókat tehetnek zsebre.
Hollywoodi fizetések - ki mennyit kaszált egy apró cameóval?

Hollywood A-listás színészei megengedhetik maguknak, hogy válogassanak a felkínált szerepek közül. Nincsenek rászorulva, hogy igent mondjanak minden szembejövő lehetőségre, éppen ezért szokott akkorát durranni, amikor néhány perc erejéig bevállalnak egy-egy cameót. Van, hogy ezeket a szerepeket szimplán szívességből vállalják el, de az is előfordul, hogy rendesen megkérik az árát a jelenlétüknek.

Brad Pitt – Deadpool 2.

Kétségkívül az egyik legviccesebb cameo Brad Pitt feltűnése volt a Deadpool 2-ben. A színész a sztori szerint egy láthatatlan szuperhőst alakított, és mindössze akkor tűnik fel néhány másodpercre az arca, amikor agyoncsapta az áram. Olyan gyorsan történt minden, hogy a legtöbb nézőnek első nézéskor valószínűleg fel sem tűnt, hogy Brad Pittet látta. Ám még ennek a nyúlfarknyi jelenetnek is megvolt az ára! Bár a film megjelenése után az a hír járta, hogy Brad ingyen vállalta el a szerepet, és mindössze egy kávét kért cserébe Ryan Reynoldstól, az infók szerint a kávé mellett még ezer dollárt is a zsebébe csúszott. (Ez mai árfolyamon nagyjából 350 ezer forint.) Ennyi volt a bére fél óra munkáért.

Mark Hamill – Az ébredő Erő

Az új trilógia első filmjének nagy részében csak beszélnek Luke Skywalkerrről, aki egészen a mozi utolsó percéig nem tűnik fel a vásznon. Csak a legvégén jelenik meg Luke, amint sokatmondóan Reyre bámul, majd ezzel a pillanattal vége is a jelenetének, valamint magának a filmnek is. Mark Hamillnak még csak meg sem kellett szólalnia, de a Variety szerint így is hét számjegyű összeget vihetett haza. Ami azt jelenti, hogy a színész minimum egymillió dollárral (minimum 350 millió forinttal) lett gazdagabb.

Charlie Sheen – Horrorra akadva 5.

Charlie Sheen a harmadik résznek még a főszereplője volt, az ötödikben viszont már csak egy cameóban tűnt fel, amikor is saját magát alakította. A jelenetét egyetlen nap alatt fel tudták venni, a munkabére pedig 250 ezer dollár, nagyjából 88 millió forint volt. Érdekesség, hogy az összeget nem tartotta meg: 150 ezret eljótékonykodott, 100 ezret pedig a filmben szintén magát alakító Lindsay Lohannek adott, hogy besegítsen az adótartozásának törlesztésébe.

Hugh Jackman – X-Men – Az elsők

A mutánsok előzménytörténetében van egy vicces jelenet, amikor a fiatal Xavier és Magneto a csapatgyűjtés jegyében megkeresik Logant is, aki gondolkodás nélkül elküldi őket a fenébe. Hugh Jackman ezért a 20 másodperces cameóért nem kért konkrét fizetést, helyette a gyártó Fox stúdió egy nagyobb összeget adományozott Jackman gyerekei iskolájának.

Marlon Brando – Superman

A legnagyobb üzletet mégiscsak Marlon Brando csinálta, aki az 1978-as Superman filmben Superman apját alakította egy mindössze 10 perces szerepben. Marlon ezzel a 10 perccel sokkal többet keresett, mint bárki a stábból: 3,7 millió dollárt (mai árfolyamon számolva 1,3 milliárd forintot) zsebelt be, ráadásul még részesedést is kért a film bevételéből. Mindezért cserébe a színész még a szövegét sem volt hajlandó megtanulni. Kis cetlikről és kartonpapírokról olvasta le az aktuális mondandóját.

Fotó: Getty Images