J.K. Rowling boldogan börtönbe menne transzfóbnak mondott nézetei miatt

2023. október 20.
Az írónő továbbra is kiállt a korábban nagy vihart kavaró kijelentései mellett.
J.K. Rowling boldogan börtönbe menne transzfóbnak mondott nézetei miatt

J. K. Rowling kedden közzétett egy fotót Twitteren, amelyen az állt: „Ismételd utánunk: A transz nők nők.” „Nem” – írta a kép mellé a Harry Potter szerzője.

Az egyik angol követője a bejegyzésre válaszul arra biztatta az embereket, hogy szavazzanak a Munkáspártra, akik a hírek szerint a nemi identitás elleni támadásokat bűncselekménynek akarják minősíteni, amelyre akár két évig terjedő börtönbüntetést is kiszabnának.

„Boldogan ülök két évet, ha a másik választásom a kényszerített beszéd és a nemek valóságának és fontosságának erőszakos tagadása. Indítsd el a bírósági ügyet, mondom. Szórakoztatóbb lesz, mint bármikor a vörös szőnyegen” – válaszolta Rowling.

A korábban transzfóbnak vélt kijelentéseivel nagy port kavaró szerző ezután azon viccelődött, milyen potenciális munkalehetőségei lennének a börtönben. „Nyilvánvalóan a könyvtárban reménykedem, de úgy gondolom, hogy a konyhában is jól boldogulok” – írta Twitteren. „A mosás gondot okozhat. Hajlamos vagyok összezsugorítani/véletlenül elszínezni a ruhákat.”

Rowling már 2017 óta tesz hasonló ellentmondásos megjegyzéseket. Az első botrány akkor robbant ki, amikor tetszett neki egy tweet, amely elítélte a transzneműek jogaiért küzdő mozgalmat. A következő évben egy másik tweettel is szimpatizált, amely szerint a transz nők csak „férfiak ruhában”.

Annak ellenére, hogy azt állította, hogy ez csak véletlen volt, Rowling ismét kereszttűzben találta magát 2019 végén, amiért kiállt egy nő mellett, akit kirúgtak, mert azt írta Twitteren, hogy „a férfiak nem változhatnak nővé”.

A következő években az írónő továbbra is védte álláspontját, ami a Harry Potter-rajongók, sőt a szereplők és a stáb egy részének ingerküszöbét is átlépte. 2020 júniusában Daniel Radcliffe egy hosszú levelet tett közzé a weboldalán, amelyet úgy kezdett: „A transznemű nők nők.”

„Minden ezzel ellentétes kijelentés eltörli a transznemű emberek identitását és méltóságát, és ellentétes minden olyan szakmai egészségügyi szövetség tanácsával, amelyek sokkal nagyobb szakértelemmel rendelkeznek ebben a témában, mint Jo vagy én” – tette hozzá a franchise főszereplője Rowlingra utalva.

Radcliffe ezután elnézést kért a fájdalomért, amit Rowling megjegyzései okozhattak a rajongóknak, és megjegyezte, hogy a Harry Potter-könyveknek be kellett volna bizonyítaniuk, hogy a szeretet a legerősebb erő az univerzumban, képes legyőzni bármit, beleértve a fanatizmust is.

Forrás: Page Six, Fotó: Getty Images