Előkerült Erzsébet királynő eddig titkos levele, Harryékről írt benne

2023. december 14.
A néhai királynő 2020-ban írta az üzenetet, miután Harry herceg és Meghan Markle bejelentették, hogy az Egyesült Államokba költöznek.
Előkerült Erzsébet királynő eddig titkos levele, Harryékről írt benne

Nemrég nyilvánosságra hoztak egy levelet Harry herceg rágalmazási ügyében, amit egy brit újság ellen folytat. A küldemény arról szól, hogy Erzsébet királynő nagyon is aggódott a sussexi hercegi pár biztonságáért, és szerette volna, ha hatékony védelemben részesülnek.

A levélben az áll, hogy a néhai uralkodó számára fontos volt, hogy Harry, Meghan és gyermekeik, Archie herceg és Lilibet hercegnő biztonságáról továbbra is gondoskodjanak, mielőtt 2020-ban az Egyesült Államokba költöznek. Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy Harrynek és Meghannek „továbbra is hatékony biztonságot kell nyújtani a szélsőségesekkel” szemben. A levelet bizonyítékként mutatták be a Legfelsőbb Bíróságon, Harry a The Mail on Sunday újság ellen indított rágalmazási perében.

A levelet a néhai királynő magántitkára, Sir Edward Young írta, és az Egyesült Királyság kabinettitkárának, Sir Mark Sedwillnek küldték el az Erzsébet királynő által 2020 januárjában megtartott „Sandringham-csúcstalálkozót” követően, amelyet Harry és Meghan jövőjének megvitatása céljából tartott az uralkodói család, miután a pár bejelentette, hogy lemondanának királyi kötelezettségeikről.

A herceg egy 2022-es biztonsági intézkedésekről szóló cikk miatt perelte be az Associated Newspapers Ltd.-t, a The Daily Mail és a The Mail on Sunday kiadóját rágalmazásért, amely szerinte „támadás volt az őszintesége és feddhetetlensége ellen”.

A BBC jelentése szerint ugyanis a The Mail on Sunday azt írta, hogy Harry nem ajánlotta fel a rendőri védelem kifizetését a sandringhami csúcstalálkozó után, ahogyan Harry jogi csapata állította, és csak azután vetette fel az ötletet, hogy kérelmezte a bírósági felülvizsgálatot.

Harry az egyik meghallgatáson arról beszélt, hogy szeretné, ha Archie és Lilibet otthon érezné magát szülőhazájában, ami azonban nem valósulhat meg, mivel jelenleg „nincs lehetőség biztonságban tartani őket, amikor az Egyesült Királyság területén tartózkodnak”. Meghannal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: „Nem sodorhatom így veszélybe a feleségemet, és az életem során szerzett tapasztalataimat figyelembe véve nem szívesen teszem a saját életemet sem feleslegesen kockára.” 

Forrás: Marie Claire US, Fotó: Getty Images