Ők lettek 2023 legjobban kereső elhunyt sztárjai

2023. december 28.
Hihetetlen, hogy ezek a celebritások még úgy is rengeteg pénzt keresnek, hogy némelyikük már évtizedek óta nem él. Hogy mi lesz a pénzzel, azt vagy az örökösük, vagy a nevükkel fémjelzett alapítványok döntik el.
Michael Jackson

Valószínűleg sokan nem gondolnának erre, de van egy lista, amely összeszedi, hogy melyek azok a világsztárok, akik haláluk után is nagyon sok pénzt keresnek – az általuk kiadott dalok jogdíja, a nevükkel megjelenő tárgyak még rengeteget hoznak a konyhára. Ezt a pénzt általában az örökösök kapják, de vannak olyan cégek is, akik kifejezetten azzal foglalkoznak, hogy ezt a pénzt jó célra fordítsák. 

Michael Jackson – 115 millió dollár

Michael Jackson

Michael Jackson 1986-ban

Talán nem meglepő, hogy a lista elején Michael Jackson áll. Egészen 2019-ig minden évben ő volt a legtöbbet kereső elhunyt sztár, az utóbbi négy esztendőben azonban mindig megelőzte valaki, de idén újra visszajutott a csúcsra. Ezt legfőképp egy új Broadway-musicalnek köszönheti, amely az MJ: The Musical címet kapta, a jegyekből 85 millió dollár jött össze, emellett pedig a világhírű Cirque du Soleilnek is van egy Jackson-show-ja Las Vegasban. Egyébként készül már az életrajzi filmje is, amelynek főszerepét az unokaöccse, Jaafar Jackson kapta.

Elvis Presley – 100 millió dollár

Elvis Presley

Elvis Presley

Noha Elvis Presley közel 50 éve elhunyt, még mindig rengeteg pénzt keres. Egykori – Gracelandként elhíresült – birtokát 2023-ban több mint 600 ezren látogatták meg, az ebből befolyó jegyárak, illetve az ott megvásárolható ajándéktárgyak 100 millió dollárt hoztak a konyhára. Egyetlen örököse a lánya, Lisa Marie Presley volt, aki idén hunyt el, arról azonban egyelőre nem adott tájékoztatást a család, hogy ki viszi tovább a Király hagyatékát. 

Prince – 30 millió dollár

Prince a 2007-es Super Bowl-on

Prince a 2007-es Super Bowlon

2016-ban hunyt el Prince, de a mai napig jelennek eddig kiadatlan dalai, ami nagyon sok jogdíjjal is jár. A Purple One nevű dalkiadó az elmúlt hét évben három nagylemezt adott ki a zenész dalaival, és több olyan régi albumot is megújítottak, mint például a Diamonds and Pearls. Még 47 kiadatlan dal és soha nem látott koncertfelvételek is vannak a tarsolyukban, így valószínűleg Prince jövőre is előkelő helyet foglal majd el ezen a listán.

Whitney Houston – 26 millió dollár

Whitney Houston 2009-ben

Whitney Houston 2009-ben

A hatszoros Grammy-díjas énekesnő idén ünnepelte volna a 60. születésnapját, 11 évvel ezelőtt hunyt el. Tavaly jelent meg a róla szóló életrajzi film, aminek hatására több világhírű márka kidobott Whitney Houston nevével fémjelzett tárgyakat és ruhadarabokat. A MAC például egy egész kollekciót szentelt az énekesnőnek, amelyben többek között a sógornője, Pat Houston is segített. Ezek mellett természetesen az örökösök rengeteg zenei jogdíjat is kapnak.

A bővebb listán szerepel még John Lennon 22 millió dollárral, Bob Marley 16 millióval, sőt, még a 61 éve elhunyt Marilyn Monroe is, 10 millió dollárral.

Fotó: Getty Images