Ezek a sztárok még másodállást is vállaltak egy szerep kedvéért

2024. január 01.
Tom Holland csaposnak állt, Robert De Niro a taxizással próbálkozott, mindezt azért, hogy minél élethűbben bele tudjanak bújni egy karakter bőrébe.
Tom Holland method acting színészet

A method acting nevű színművészeti irányzat lényege, hogy a színész megpróbálja minél jobban megismerni az általa megformált karaktert. Mindezt azért, hogy minél jobban bele tudja élni magát a szerepébe. Vannak akik extrém fogyókúrába, mások hízókúrába kezdenek a szerep kedvéért. De olyan is megesett már, hogy egy színész tönkretette a saját fogait, vagy kerekesszékben közlekedett, hogy még véletlenül se essen ki a karakterből.

Nagyon úgy néz ki, hogy Tom Holland is a method acting irányzatnak a híve. A színész ugyanis az elmúlt években két filmjénél is sikeresen alkalmazta ezt a technikát. De lássuk a részleteket!

Tom Holland

Hogy minél jobban átérezhesse a szerepet, Tom Holland a való életben is beállt a bárpult mögé

Hogy minél jobban átérezhesse a szerepet, Tom Holland a való életben is beállt a bárpult mögé

Tavaly került a mozikba Tom Holland egyik új filmje, az Uncharted. A színész Nathan Drake-et alakítja, aki a történet elején csaposként keresi a kenyerét. Annak érdekében pedig, hogy Tom Holland minél jobban átérezhesse ezt a szerepet, a való életben is beállt a bárpult mögé.

Holland egy interjúban mesélte el, hogy a forgatás alatt elkezdett egy tanfolyamra járni, hogy kitanulhassa a csapos szakmát. A tanfolyam elvégzése után pedig egy ideig egy kocsmában kezdett el dolgozni. „Miután elvégeztem az iskolát, egy londoni bárban ledolgoztam pár műszakot. Nagyon szórakoztató volt.” Bár a színész élvezte a dolgot, a bár menedzserének egy idő után elege lett a hirtelen jött népszerűségből. Így Hollandot végül inkább elbocsátották.

Érdekesség, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy Tom Holland megpróbált százszázalékosan átszellemülni a karakterébe. A Pókember: Hazatérés forgatásán néhány napra beiratkozott egy bronxi középiskolába. A színész három napig be is járt a suliba, hogy jobban átérezhesse Peter Parker élményeit.

Robert De Niro

Több szerepére is a method acting módszerével készült fel

Több szerepére is a method acting módszerével készült fel

Robert De Niro több szerepére is a method acting módszerével készült fel, nem volt ez másképp az 1976-os Taxisofőr című filmmel sem. Nem elég, hogy a színész ledobott 16 kilót a karakter miatt, de kiváltotta a taxis jogosítványát is, és 1975 elején „főállásban” 12 órás műszakokban kezdett el New Yorkban taxisként dolgozni.

A legenda szerint De Nirónak egyszer egy feltörekvő fiatal színész volt az utasa, aki teljesen kétségbe esett, amikor meglátta, ki ül a volánnál: arról kezdte kérdezgetni a sofőrjét, hogy vajon annyira nehéz-e a filmszakmában munkát találni, ha még egy Oscar-díjas művésznek is másodállást kell vállalnia.

Al Pacino

A színész annyira benne maradt a method actingben, hogy rendőrnek öltözve a hazafelé tartó úton leállított egy kamionost

A színész annyira benne maradt a method actingben, hogy rendőrnek öltözve a hazafelé tartó úton leállított egy kamionost

Az 1973-as Serpico című filmben Al Pacino egy fiatal rendőrt alakított, és az egyenruháját a forgatások után sem tudta szögre akasztani. A színész annyira benne maradt a karakterben, hogy rendőrnek öltözve a hazafelé tartó úton leállított egy kamionost és megpróbálta a sofőrt letartóztatni, mert az vélhetően valami szabálytalanságot követett el.

Jodie Foster

Jodie Foster a method acting gyakorlása miatt a valóságban is beiratkozott abba a virginiai FBI akadémiára

Jodie Foster a method acting gyakorlása miatt a valóságban is beiratkozott abba a virginiai FBI akadémiára

Annak érdekében, hogy minél élethűbben el tudja játszani a legendássá vált Clarice Starling karakterét A bárányok hallgatnak című filmben, Jodie Foster a valóságban is beiratkozott abba a virginiai FBI akadémiára, ahol a sztori szerint Clarice is kapta a kiképzést. Foster teljesen beépült az akadémia mindennapjaiba: találkozott vezető FBI-tisztekkel, és sorozatgyilkos-szakértőkkel is, hogy minél többet megtudjon a szerepéről.

Natalie Portman

Natalie Portmanből gyakorlatilag valódi balett-táncos vált

Natalie Portmanből gyakorlatilag valódi balett-táncos vált

A Fekete Hattyú primabalerinájaként Natalie Portmanből gyakorlatilag valódi balett-táncos vált: a színésznő heti hat napon, több mint nyolc órát töltött balettórákon, egy teljes évig a forgatások előtt. A kemény edzés során még az egyik bordáját is eltörte.

Fotó: Getty Images