Egy alig ismert unokahúg veheti át III. Károly király feladatait

2024. február 07.
Mint ismert, III. Károly királyt rákkal diagnosztizálták. Az orvosok optimisták, mert korán sikerült elcsípni a betegséget, és a királyi család közleménye szerint az uralkodó is pozitívan áll a betegséghez.
Károly király unokahúga

A hírek szerint hazautazik apjához Harry herceg is, ám felesége és gyermekei nem jönnek az Egyesült Királyságba. Ez fájó pont lehet Károlynak, hiszen mindössze egyszer látta legkisebb unokáját, Lilibetet, méghozzá annak az első születésnapján. Közben megindultak a találgatások azt illetően, hogy mi történik, ha Károlynak nem sikerülne ellátnia az államfői feladatait.

Fontos leszögezni, hogy a király csak a hivatalos megjelenéseit mondta le, de a mindennapi államfői munkákat nem adta le a kezelés idejére sem. Ide tartozik például az, hogy hetente egyszer megbeszélése van a miniszterelnökkel.

Ha azonban ideiglenesen mégis le kellene adnia az államfői feladatait, akkor egy különleges protokoll szabály lép érvénybe. Az 1937-es törvény értelmében, az uralkodó házastársa, valamint az öröklési sorban következő, négy, a 21. életévét betöltött családtag lehet úgynevezett államtanácsos. Ezek a személyek eljárhatnak az uralkodó nevében, a különböző hivatali ügyekben.

Károly király unokahúga, Beatrix hercegnő jelenleg a kilencedik az utódlási sorban

Beatrix hercegnő, Károly király unokahúga jelenleg a kilencedik az utódlási sorban

Károly király unokahúga

Bár Károly király unokahúga, Beatrix jelenleg a kilencedik az utódlási sorban, ő a negyedik 21 év feletti felnőtt – Vilmos herceggel, Harry herceggel és édesapjával, András herceggel karöltve. Ők, valamint Kamilla királyné lehetnek az államtanácsosok. Az államtanácsosok részt vehetnek a titkos üléseken, aláírhatnak bizonyos dokumentumokat, és tárgyalhatnak nagykövetekkel. De számos dolgot nem gyakorolhatnak. Ideértve a Nemzetközösségi ügyeket, a parlament feloszlatását – erre rendhagyó módon adhat felhatalmazást a király –, valamint új miniszterelnököt sem nevezhetnek ki.

Nem hivatalos forrásból származó szóbeszéd szerint, a király kérése az volt, hogy csak a királyi család dolgozó tagjai legyenek államtanácsosok. Károly esetében: Kamilla, Vilmos, Anna és Eduárd – ez azonban teljes mértékben pletyka! A királyi család hivatalos oldalán elérhető az államtanácsosokra vonatkozó hiteles nyilatkozat, amely az alábbi szöveget tartalmazza. „A jelenlegi államtanácsosok a királyné, a walesi herceg, a sussexi herceg,  York hercege és a Beatrix hercegnő.”

Fotó: Getty Images