Hírességek, akikről nem is tudtad, hogy Lyme-kórral küzdenek

2024. február 12.
A Lyme-kór nem válogat, sőt, gyakran még a legnagyobb hollywoodi hírességeket sem kíméli – mutatjuk a sztárokat, akik őszintén vallottak küzdelmeikről.
Ezek a Lyme-kór korai tünetei

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór viszonylag gyakori, szerteágazó tünetekkel járó betegség. A Lyme-kórt a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok okozzák, hazánk kullancsainak hozzávetőleg 12 százaléka fertőzött. Nem tudjuk pontosan, évente hány ember betegszik meg Lyme-kórban, mivel csak az esetek töredéke jut el az orvosig. De a becslések szerint évente 100 ezerből egy embernél alakul ki a kullancscsípés következményeként, ami 80-100 embert jelent.

A betegség a kullancs gyors eltávolításával, majd antibiotikum-kúrával jól kezelhető, de nagyon fontos, hogy időben felfigyeljünk a tünetekre. Ezek közé tartozhatnak:

  • kokárda alakú kiütés (emblematikus, de nem szükségszerű kísérője a betegségnek!)
  • rossz közérzet, láz, fejfájás (influenzaszerű tünetek)
  • intenzív fáradtság
  • arcidegbénulás
  • máshol is felbukkanó bőrpír, kiütés

Hírességek Lyme-kórral

A Lyme-kór természetesen a hírességeket sem kerüli el, az viszont kifejezetten jó hír, hogy a legnagyobb sztárok is egyre nyíltabban beszélnek a betegségről, ezzel is felhívva a figyelmet a megelőzés fontosságára és a figyelmeztető tünetekre. Mutatjuk azokat a hollywoodi sztárokat, akik jó ideje Lyme-kórral élik életüket, és nehézségeikről is őszintén beszéltek a nyilvánosságban.

Bella Hadid

Bella Hadidnál édesanyjával, Yolanda Hadiddal és testvérével, Anwar Hadiddal együtt diagnosztizálták a betegséget még 2012-ben. A híresség azóta többször is őszintén beszélt fájdalmairól: a TikTokon korábban elmagyarázta, még a legkisebb szorongás is a fertőzés fellángolásához vezethet. „A testet érő bármilyen kisebb sérülés, akár fizikai, akár lelki eredetű, a Lyme-kór fellángolását okozhatja.”

Amy Schumer

amy-schumer-kenyszeres-hajtepes

„Lett valaki Lyme-kóros az idén nyáron? Én igen, és doxiciklint szedek. De lehet, hogy már évek óta beteg vagyok. Valami tanács? Ettől még lehet inni egy-két pohár bort? Azt tudom, hogy napra nem mehetek” – írta még 2020-ban Instagram oldalán Amy Schumer, aki híres arról, hogy súlyos egészségügyi problémáiról is nyíltan beszél rajongóival.

Justin Bieber

Az énekes egy mára törölt Instagram-posztjában árulta el, hogy ő is Lyme-kórral fertőzött, még azelőtt, hogy megosztotta volna a világgal Ramsay Hunt-szindrómájának hírét. Bár a Lyme-kórról azóta nem beszélt, tudni lehet, hogy a Ramsay Hunt összefüggésbe hozható a kullancsok által terjesztett fertőzéssel.

Avril Lavigne

Avril Lavigne

Avril Lavigne egy 2015-ös interjúban beszélt a Lyme-kórral kapcsolatos tapasztalatairól: akkor azt is elmondta, hogy öt hónapig ágyhoz volt kötve és alig tudott lábra állni a betegség miatt. Az énekesnő 2010-ben egyébként alapítványt is létrehozott a súlyos betegségekkel élők segítésére – kifejezetten a Lyme-kórra fókuszálva.

Ben Stiller

Stiller még 2011-ben árulta el a The Hollywood Reporternek, hogy ő is Lyme-kórral él. Elmesélte, hogy a betegség hatására csúnyán begyulladt a térde, de sokáig nem tudta, mi okozhatja a fájó tüneteket – végül kiderült, hogy elkapta a fertőzést. Az interjúban azt mondta, jó ideje tünetmentes, bár hozzátette, a betegség természetesen továbbra is ott van a testében.  

Forrás: Marie Claire Australia Fotó: Getty Images