Ez a Lyme-kór 4 nagyon korai jele, érdemes figyelni kirándulás után

2023. június 23.
Mert nem minden esetben jelenik meg a kokárda alakú kiütés a csípés helye körül. Az infektológusok azt tanácsolják, ha tudjuk, hogy megcsípett egy kullancs, érdemes nem csak a bőrünket figyelnünk, hanem más tünetekre is gondolnunk.
Ezek a Lyme-kór korai tünetei
  • Magyarország az egyik legfertőzöttebb ország Európában, ami a kullancsokat és a Lyme-kórt illeti.
  • A legjobb mindig a megelőzés – a Lyme-kór ellen nincs védőoltás -, de ha megcsípett egy kullancs, jó, ha tudjuk, nem csak a kokárda alakú kiütés jelezheti, hogy megfertőződtünk.
  • Antibiotikummal jól kezelhető a Lyme-kór, ám ha ez nem történik meg, súlyos szövődményei lehetnek.

Akkora csak mint egy mákszem, mégis hatalmas riadalmat és még nagyobb galibát okozhat a kullancs. Bárhol belénk mehet, ahol magasabb fű, dús aljnövényzet található, akár a saját kertünkben is. Többféle betegséget is terjeszthet a kullancs, ám ezek többsége szerencsére igen ritka, a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen védőoltás is van. 

A Lyme-kórt a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok okozzák, hazánk kullancsainak hozzávetőleg 12 százaléka fertőzött. Nem tudjuk pontosan, évente hány ember betegszik meg Lyme-kórban, mivel csak az esetek töredéke jut el az orvosig. De a becslések szerint évente 100 ezerből egy embernél alakul ki a kullancscsípés következményeként, ami 80-100 embert jelent.

Miért fontos időben felfedezni a Lyme-kórt?

Antibiotikummal jól kezelhető a Lyme-kór, ha időben felfedezzük a betegséget. A Heim Pál Gyermekkórház tájékoztatója szerint azonban az esetek 20-30 százalékában nincs korai tünete a betegségnek. „A Lyme-kórt nem könnyű megállapítani később, de kezelni kell, mert ha krónikussá válik, ízületi gyulladást, (akár részleges mozgásképtelenséget is), arcidegbénulást, idegrendszeri panaszokat, memóriazavart, szívritmuszavar, szívizomgyulladást bőrgyulladást, az agyhártya, az agyvelő és az gerincvelő gyulladását is okozhatja, ami nagyon komoly fájdalommal jár. Antibiotikumokkal kezelik, de a terápia ilyenkor évekig is tarthat – mondják a Heim Pál Gyermekkórház szakemberei. – A krónikus Lyme-betegségről még nem tudnak mindent, sőt pontosan körülírni sem tudják, mert a lehető legkülönbözőbb tünetekkel járhat együtt.”

De mik azok a korai tünetek, amik alapján akkor is észrevehetjük a Lyme-kórt, ha a kokárda alakú kiütés nem jelenik meg a kullancscsípés helyén?

A hírhedt kokárda alakú kiütés

Egészen halvány is lehet a kokárda alakú kiütés, ami a Lyme-kór legismertebb tünete

Egészen halvány is lehet a kokárda alakú kiütés, ami a Lyme-kór legismertebb tünete

Van, amikor csak nagyon halvány, alig észrevehető, és az esetek harmadánál-ötödénél meg sem jelenik az a kiütés, amivel a Lyme-kórt legtöbben azonosítják. Sötétebb bőrtónusnál egyébként is nehéz észrevenni. Ha megjelenik, akkor általában a csípés után 3-30 nappal.

Influenzaszerű tünetek

Annyi betegség jár ízületi és izomfájdalmalmakkal, hidegrázással, lázzal, fejfájással, hogy nehéz felfedezni a Lyme-kórt, hacsak nem tudjuk biztosan: megcsípett egy kullancs 7-10 nappal korábban.

Ha viszont ezek a tünetek a kullancscsípés után jelentkeznek, mindenképp forduljunk a háziorvosunkhoz, hogy megkezdhesse az antibiotikumkúrát.

Fáradtságérzet

Hirtelen jelentkező, letaglózó fáradtság is lehet a Lyme-kór tünete. Ez nem sokkal a csípés után léphet fel. Olyan ellenállhatatlan álmosságot érezhetünk, ami lehetetlenné teszi a mindennapos tevékenységeinket, munkát. 

Bármilyen más kiütés

Más kiütés is utalhat Lyme-kórra, nem csak a kullancscsípés helyén megjelenő kokárda alakú folt. Először kialakulhat apró, piros csomó, de halványpiros folt is, ami sugár irányban növekszik. De napégéshez hasonló bőrpír is utalhat a betegségre. 

A Lyme-kór ellen egyelőre nincs oltás, de talán a jövőben ez is elérhető lesz. Addig is mindig viseljünk olyan ruházatot, ami megnehezíti a kullancsok dolgát (hosszú nadrágot betűrve a zokniba), fújjuk be magunkat kullancsriasztó spray-vel kirándulás előtt, és minden este nézzük át a gyerekeink és a saját bőrünket, különösen a hajlatokban és a fül mögött, főleg ha kirándulni voltunk. 

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash