Új kullancs által terjesztett betegség ellen kell védekeznünk idén

2023. május 09.
A szakértők szerint a Lyme-kór mellett a babéziózissal fertőzött kullancsok száma is egyre növekszik. Egyre több embert betegít meg a fertőzés, védőoltás nincs.
Új kullancs által terjesztett betegség ellen kell védekeznünk idén
  • A szakértők szerint a Lyme-kór mellett a babéziózissal fertőzött kullancsok száma is egyre növekszik.
  • Fontos tudatában lennünk az influenzaszerű betegség tüneteinek, hogy időben gyógyszeres kezelést kaphassunk.
  • A kutyák mellett egyre több ember fertőződik meg babéziózissal, a betegség ellen nincs védőoltás.

Valószínűleg mindenki hallott már a Lyme-kórról. A kullancs által terjesztett betegség nem csak az embereket, de az állatokat is megfertőzheti. Nem a Lyme-kór azonban az egyetlen olyan kullancs által terjesztett kór, ami megbetegítheti az embert is, és nincs ellene védőoltásunk. A babéziózisos esetek száma is ugrásszerűen növekszik.

„A kutyákról gyűjtött, úgynevezett kutyakullancsok 8,5 százalékában fordultak elő babéziák, a vizsgált megyék mindegyikében voltak fertőzött kullancsok. A Baranya megyéből származó kullancsok 40 százaléka hordozta az influenzaszerű betegséget okozó egysejtűt – figyelmeztetett Dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének professzora. 

Lyme-kóros esetet minden évben 1200-1500 körüli számban jelentenek, így még mindig ez okozza a kullancs által terjesztett betegségek nagy részét, a babéziózisos esetek száma is meredeken emelkedik, és a fertőzött kullancsok megfigyelése nyomán úgy tűnik, Magyarországon 30-szor nagyobb eséllyel betegszenek meg a kullancs által terjesztett betegségben a kutyák, mint Európa más országaiban, így az emberekre veszélyes kullancsok is nagyobb eséllyel hordozzák a betegség kórokozóját. 

Kullancsokban keveredő kórokozók

A babéziózis kórokozója a vörösvérsejteket támadja meg. Az emberekre is veszélyes kullancsfajokban gyakori a vizságlatok szerint, hogy a Lyme-kór és a babézia baktériuma egyszerre van jelen, így mindkét betegséget elkaphatjuk egyazon kullancstól. A szakértők szerint azért van mégis több Lyme-kóros eset, mint babéziás, mert a babéziózisnak szüksége van a Lyme-kór segítségére, hogy terjedni tudjon. 

Nem minden Lyme-kóros megbetegedésnél van babéziózisa is a betegnek, azonban nem ritkaság. Ha mindkét betegséget elkapta valaki, több és erősebb tünete van, a betegség is tovább tart. 

A Mayo Klinika ismertetője szerint megjelenik a kokárdaszerű kiütés, ami a Lyme-kór egyik leglátványosabb tünete, láz, fáradtság, ízületi merevség és izomgyengeség lép fel. 

Mik a babéziózis tünetei?

A betegek többségénél a babéziózis influenzaszerű tüneteket okoz. A betegség által kiváltott panaszok azonban nagyon széles skálán mozognak. A teljesen tünetmentes lefolyástól az életveszélyes állapotig terjed a skála. Mivel a babéziózis tünetei hasonlítanak az influenzához, Covid-19-hez vagy egy egyszerű náthához, nehéz diagnosztizálni. Nincs egyetlen olyan látványos jel, mint a Lyme-kórnál a növekvő kokárda alakú folt. Ezért is fontos, hogy tudjuk, volt-e kullancscsípésünk. 

Legyengült immunrendszerrel veszélyes lehet a babézia

Mivel védőoltás nincs a babéziózis esetében sem, fontos, hogy minél előbb eltávolítsuk a kullancsot a bőrből

Mivel védőoltás nincs a babéziózis esetében sem, fontos, hogy minél előbb eltávolítsuk a kullancsot a bőrből

A babéziózist nem mindenki vészeli át influenzaszerű tünetekkel. A legyengült immunrendszerű vagy idős embereknél súlyos lefolyása lehet a betegségnek. Egy egészséges, 50 év alatti ember szervezete legyőzi gond nélkül a kórt, viszont ötven felett, társbetegséggel, kezelés nélkül már lehetnek komplikációk a szakember szerint.

Azért is fontos a megfelelő antibiotikum szedése – ami eltér a Lyme-kór gyógyszerétől –, mert minél tovább marad valakinek a szervezetében a kórokozó, annál nagyobb az esély arra, hogy mutálódik és rezisztenssé válik a betegség ellen leggyakrabban használt antibiotikumra.

A babéziózis ellen is a megelőzés a legfontosabb

Mivel nincs védőoltás a babézia ellen sem, ahogy a Lyme-kór esetében, úgy itt is a megelőzés a legfontosabb. 

A kullancsszezon elkezdődött, ezért mind saját magunkat, mind a házi kedvenceinket védeni kell a vérszívók ellen. Viseljünk hosszú nadrágot, hosszú ujjú felsőt és zoknit, ha kirándulni megyünk vagy a szabadba, füves, bokros területre. Fújjuk be magunkat és a kutyánkat is kullancsriasztóval. 

Mikor hazaértünk, nézzük át alaposan magunkat és a kedvencünket is, mert a kullancs által terjesztett betegségek esetében az a cél, hogy 24 órán belül eltávolítsuk a vérszívót. Így nagy eséllyel elkerülhetjük, hogy megfertőzzön. 

Ha a kullancscsípés után 1-6 héten belül betegnek érezzük magunkat, mindenképp forduljunk a háziorvosunkhoz. Jó, ha az eltávolított kullancsot egy jól záródó zacskóban a fagyasztóba tesszük, így beküldhetjük vizsgálatra is, és megállapítják, valóban fertőzött kullancs csípett-e meg minket.

Forrás: Huffington Post, KSH, fotó: Unsplash