Amy Schumer Lyme-kórral küzd – De mi is pontosan ez a titokzatos betegség?

2020. szeptember 09.
Amy Schumer Instagramon jelentette be rajongóinak, hogy Lyme-kóros – lehet, hogy már évek óta. Ez a kullancsok által terjesztett betegség meglepően gyakran fordul elő amerikai sztárok között.

„Lett valaki Lyme-kóros az idén nyáron? Én igen, és doxiciklint szedek. De lehet, hogy már évek óta beteg vagyok. Valami tanács? Ettől még lehet inni egy-két pohár bort? Azt tudom, hogy napra nem mehetek” – írta posztjában a színésznő, majd gyorsan azt is megjegyezte, hogy a körülményekhez képest jól van, és igyekszik minél hamarabb megszabadulni a kórtól.

Mi az a Lyme-kór?

A Lyme-kór egy kullancs által terjesztett alattomos bakteriális fertőzés, amely akár súlyos szövődményekkel is járhat. Mivel a betegséget sok esetben nem ismerik fel időben, a kezelése akár évekig is elhúzódhat.

A fertőzés legjellemzőbb tünete az úgynevezett Lyme-folt, ami egy kokárdaszerű bőrelváltozás – legtöbbször a csípés helyén. Ez a jellegzetes tünet azonban nem minden esetben alakul ki, sőt van, amikor csak hetekkel, hónapokkal a csípés után jelenik meg. A folt előbb-utóbb kezelés nélkül is nyomtalanul gyógyul, ám az eltűnése nem jelenit azt, hogy az érintett meggyógyult volna.

Ezt olvastad már?

A bőrelváltozás mellett influenza- vagy enyhe megfázásszerű tünetek is jelentkezhetnek levertséggel, nyirokcsomó-duzzanattal, és ebben a korai fázisban ízületi és izomfájdalom is gyakran kialakult. Ha ebben a szakaszban nem kezdődik el a kezelés, akkor a testben szétszóródó baktériumok további tüneteket okoznak hosszabb távon.

Több hónap elteltével a betegek lassan úgy érezhetik, mintha egy nap mint nap változó, minden mozgásszervet és egyéb szervet is érintő, mindenre kiterjedő betegségben szenvednének. Az ízületi fájdalmak mellet ekkor megjelennek a kezek, lábak égő érzése, hidegérzés, az agyat érintő folyamatok miatt pedig a betegek gyakran szenvednek álmatlanságban. Kialakulhat depresszió, memóriakárosodás, végül a folyamat pszichiátriai betegségek megjelenésébe is torkollhat.

Hollywoodban meglepően gyakori a Lyme-kór

Avril-Lavigne

Avril Lavigne-t még 2014-ben csípte meg egy kullancs. Mire nyolc hónap múlva diagnosztizálták nála a kórt, az énekesnő már meglehetősen súlyos állapotban volt – fél éven át az ágyból sem tudott felkelni. A kezelés után az állapota javulni kezdett, de évek teltek el, mire minden életereje visszatért, és újra fellépéseket vállalhatott.

Bella Hadid is Lyme-kóros volt, és korábban azt nyilatkozta, hogy a betegség elvette a tinédzseréveit. De a Hadid-családból nem csak Bella kapta el a fertőzést, édesanyja és testvére Anwar is átesett rajta. A modell a fertőzéstől teljesen legyengült, ráadásul és a baktérium a memóriájára is hatással volt.

Ashley-Olsen

Ashley Olsennél 2015-ben merült fel a Lyme-kór gyanúja. Sajnos ő is későn jutott el specialistához, így a betegség tüneteitől is nehezen szabadult. A divattervező egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, hogy teljesen felépülni már soha nem fog, az állandó fáradtság és szédülés élete velejárójává vált.

Justin Bieber tavaly vallotta be a rajongóinak, hogy Lyme-kórtól szenvedett. Az énekes az elmúlt években elég rossz állapotban volt, emiatt sokan azt gondolták, hogy biztos drogozni kezdett. Bieber azonban tiszta vizet öntött a pohárba, és elmondta, hogy a Lyme-kór támadta meg, ami a bőrére, az agyműködésére, közérzetére is súlyos hatást gyakorolt. Végül sikeresen le tudta győzni.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images