5 dolog, amit egészen biztosan nem tudtál Meryl Streepről

2024. május 05.
Meryl Streep a világ egyik legismertebb színésznője, életrajza azonban a legtöbb ember számára rengeteg nem várt meglepetést tartogat. Összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt.

Imádjuk a filmjeit, életéről azonban kevesebbet tudunk, hiszen Meryl Streep mindig is igyekezett távol tartani magát a hollywoodi rivaldafénytől és a hangos botrányoktól. A zseniális 74 éves színésznő előtt tisztelegve néhány olyan izgalmas tényt gyűjtöttünk össze, amit csak nagyon kevesen tudnak róla – mutatjuk Meryl Streep életének rejtett momentumait!

1. Ügyvédnek készült 

Meryl Streep 1949. június 22-én szüetett New Jersey-ben, és bár színészi karrierje már általános iskolában elkezdődött (ahol egy robotot alakított az iskolai előadásban) egy ideig inkább ügyvédi pályára készült. Bár Streep a Vassar College és a Yale School of Drama intézményeiben tanult színészetet, egy ponton jogi szakra is jelentkezett – a dologból végül semmi nem lett, ugyanis a felvételi vizsgák napján elaludt.

2. Első Oscar-díját a vécében hagyta

Az 1979-es Kramer kontra Kramer című válási dráma nemcsak még szélesebb körű ismertséget hozott (az azóta már háromszoros Oscar-díjas) Meryl Streepnek, de az Oscar-díjat is elnyerte vele a legjobb női mellékszereplő kategóriájában. Bár a színésznő minden bizonnyal nagyon örült az elismerésnek, véletlenül a vécében felejtette díját, amikor mosdóba kellett mennie – szerencsére a szobrocska hamar visszakerült hozzá.

21 jelölést kapott és háromszor tudott nyerni Meryl Streep

21 jelölést kapott és háromszor tudott nyerni Meryl Streep

3. Meryl Streep megijedt a sugárzástól

A színésznő egy aktivistát alakított az 1983-as Silkwood című filmben, aki a veszélyes – elsősorban sugárzó – anyagok kockázatára próbálta felhívni a figyelmet. A szerep olyan nagy hatással volt Meryl Streepre, hogy később állítólag ingatlanvásárlása során elsődleges szempont volt, hogy a ház biztonságos távolságban legyen a veszélyes, sugárzó anyagokkal dolgozó gyáraktól.

4. Meryl Streep – védjegy alatt

2018-ban Meryl Streep hivatalosan is levédette saját nevét – a döntés talán furcsának tűnhet, de a színésznő ezzel csupán be akarta biztosítani, hogy nevét sose lehessen helytelen módon reklámokhoz vagy bármilyen kampányhoz felhasználni.

5. Nem bírja a „kritikát”

Meryl Streep 2015-ben élés bírálatot fogalmazott meg a Rotten Tomatoes nevű népszerű metakritikai oldallal szemben. A színésznő azt nehezményezte, hogy a site-on főleg férfi kritikusok véleményét emeli ki, amivel szerinte nem adnak elég teret a nők ízlésének és véleményének. Szavai nem találtak süket fülekre: a Rotten Tomatoes valóban elkezdett dolgozni azon, hogy egyenlőbb legyen az oldalon a nemek közötti megoszlás.

Forrás: MentalFloss Fotó: Getty Images