Minivakáció a Costa del Solon

2018. augusztus 16.
Amióta létezik direkt repülőjárat, méghozzá elérhető áron, Malaga és Budapest között, egyre többen keresik fel a Costa del Sol mindig napsütötte városait néhány napos miniszabadság céljából. Háromórás repülőút, és egy színes, elvarázsolt világba csöppenünk, ahol könnyű kikapcsolódni, feltöltődni.

Amikor már nálunk beköszöntött a hideg, szomorú ősz, vagy tavasszal még éppen csak ébredezik a természet, Dél-Spanyolországban rövidnadrágban, egy szál pólóban sétálnak a turisták az utcán, a bátrabbak pedig vidáman fürdenek a hűvös tengerben. Tavasszal a városnézésen van a hangsúly, mivel a tenger még nem elég meleg az egész napos fürdőzéshez, ősszel viszont a strandolás lehet a csábítóbb program, jóleső élmény a kelet-európai őszből ide érkező utazók számára.

Malaga

Az „arany part” fővárosa, 500 ezer lakosával, a legnagyobb városnak számít a környéken, rengeteg látnivalóval, izgalmas programmal. Kedvcsinálóként a városnézést érdemes a Gibralfaróból, a középkori fellegvárból indítani, az egész város jól áttekinthető innen a főbb nevezetességeket magába foglaló óvárostól a hatalmas kikötőig. Kihagyhatatlan kulturális program a város szülöttének, Pablo Picassónak a munkásságát bemutató múzeum, valamint az El Cubóban, a kocka alakú üvegépületben lévő Pompidou Központ, ahol többek között Frida Kahlo, Pablo Picasso, Francis Bacon, René Magritte, Léger műveit is megcsodálhatjuk.

Hamisítatlan helyi hangulat vár ránk Dél-Spanyolország egyik legjobb vásárcsarnokában, a Mercado de Atarazanában, ámulatba ejtő a gyümölcs-, a hús- és a halfelhozatal, az egymással kedvesen perlekedő kofák és vásárlók show-műsorát órákig elnézhetjük. Ha a városnézés mellett vásárolgatnánk is, feltétlenül látogassunk el a Calle Lariosra, a történelmi belváros legrégebbi utcájára, ahol számtalan üzlet, tapasbár, étterem és kávézó csalogat kínálatával.

Marbella

Azoknak ajánljuk, akiket vonz a csillogás, akik szeretnének egy-két hírességgel összefutni, vagy kíváncsiak, milyen az élet a luxusjachtokon a kikötőben. Marbella igazi paradicsom a golfozni vágyóknak, a környéken közel negyven pályát találhatunk. A 28 kilométer hosszú tengerparton egy hosszan elnyúló sétányt építettek, ami tele van kávézókkal, éttermekkel és mindenféle árusokkal. A bevásárlóutcában szinte kivétel nélkül dizájnerbutikok várják a vásárlókat.

Ha csak pihenni szeretnénk a tengerparton, Marbellán vannak egyszerűbb, nyilvános strandok, illetve szofisztikált, fizetős beach clubok is. Itt bérelhetünk napágyat, koktélozhatunk a bárpultnál, miközben szól a zene, és a pincérek a kiszolgálás mellett kedves bókokkal is ellátják a női vendégeket.

Estepona

Ha nem nyüzsgő, nagyvárosi környezetben szeretnénk eltölteni a tengerparti nyaralást, Estepona jó választás lehet. Egy kedves, nyugodt üdülőhely szép strandokkal, ahol pár évvel ezelőtt a belváros utcáit színes virágcserepekkel kezdték el díszíteni. Minden utcának saját, egyedi virágtartója van. Van, ahol zöld alapon fehér pöttyös cserepeket szereltek a falakra, a következő utca színe a piros, az innen nyíló szűk sikátort pedig világoskék tartókkal díszítették. Mindegyikben hatalmas muskátlik virágoznak, ettől lesz egységes az utcakép. Ez a kedves gesztus felejthetetlen hangulatot ad a városkának.

Gibraltár

Egy csepp Anglia az Ibériai-félsziget legdélibb pontján. Brit tengerentúli terület, önálló városállam mindössze 17 kilométerre Afrikától. Van határátkelője útlevél-vizsgálattal, és a világ egyik legveszélyesebb repülőtere is itt található. A határátkelő után egyből a repülőtér kifutópályája következik, amelyet a városba vezető autóút keresztez. Amikor egy járat érkezik vagy indul, megszólalnak a szirénák a kereszteződésben, és lezárják a sorompókat, mintha vonat jönne. Gibraltár főutcáján elsétálhatunk néhány egyenruhás bobby mellett, egy piros telefonfülkébe botolhatunk, elegáns Royal Mail postaláda mellett fotózkodhatunk, és egy királyi címerrel díszített utcai WC-t is kipróbálhatunk.

A város felett egy 400 méteres hatalmas szikla meredezik, amelynek gerincébe egy kilátót építettek. Az igazán kitartóak egy kiadós gyalogtúrával juthatnak el ide, de a leglátványosabb megoldás, ha a belvárosból induló felvonót vesszük igénybe, persze csak akkor, ha bírjuk a magasságot, és nincs tériszonyunk. A Cable Car felső állomása egy hatalmas kilátó, amelynek teraszairól lenyűgöző kilátás nyílik az alattunk lévő városra és a tengeri szorosra. A legnagyobb meglepetést a sziklán élő majmok okozzák, amint kilépünk a felvonó kabinjából, azonnal üdvözölnek minket. Jó, ha óvatosak vagyunk velük, az idősebb példányok kifejezetten agresszívan közelítenek az ártatlan turistákhoz.

Fotók: Profimédia – Red Dot

A szeptemberi Marie Claire-ben Granadáról, Andalúzia mesés városáról olvashattok bővebben!