Elvonulás egy kunyhóba: lelket frissítő élmény

2019. április 21.
Az egyszerűség a titka az egyre népszerűbb elvonulásoknak. Egy kunyhóban, csodás környezetben, nem is annyira spártai körülmények között kipihenni a rohanó világ intenzív ingereit.

Egy szoba, egyszerű berendezéssel, csörgedező patak a közelben, rusztikus konyha, hatalmas könyvespolc és a természet adta háttérzene. Ki ne álmodozna a rohanó hétköznapokon arról, hogy elvonul egy kunyhóba és végtelen nyugalomban tölt el pár hetet, majd teljesen feltöltődve, kreatív energiáktól duzzadva tér vissza?


Nem új trend

Az írók évszázadok óta szívesen vonulnak el. Virginia Woolf, Roald Dahl és George Bernard Shaw is rendelkezett saját kunyhóval, ahol nyugalomban és inspiráló környezetben elmélkedhetett és dolgozhatott művein. Dylan Thomas pedig egy régi csónakházat alakított át írókunyhóvá. Az elzártság, egyszerűség és természetközeliség mára nem csak az írók számára hívogató. A világ számos vadregényes és gyönyörű vidékén találhatunk lenyűgöző kunyhókat, melyekbe bármikor beköltözhetünk hosszabb-rövidebb időre.

A zord skót vidék szépsége

Ma már újonnan épült kunyhókba is mehetünk nyaralni, ám ezek is a körülöttük lévő természettel együtt lélegeznek, részévé válnak. A skóciai Inverness közelében található az Arnor the Ranger’s Hut nevű kunyhó, egy kaledóniai fenyőerdő csücskében. A főleg fából épített kis lakot a skót felföldi hagyományoknak megfelelően, rusztikusan rendezték be, illeszkedik a skót faházak, erdei kunyhók és kőből épült nyári lakok közé.



Kényelem Cornwallban

A kunyhóknak egyáltalán nem kell szerzetesi egyszerűségűnek lenniük, ahogy a bennük töltött idő sem feltétlenül aszketikus. Az angliai Kelet-Cornwallban található Old Tea Hut több hálószobás, kényelmes házikó, mely csodás kilátással rendelkezik. Érezni a sós tengeri levegőt, és rálátni a gyönyörű tengerpartra.


Tölgyek alatt

Szintén Angliában, a Snowdonia Nemzeti Parkban található a Cartref nevű kunyhó, ahol ősi tölgyek között pihenhetünk, kilátással a drámai hegyekre. Bár ez a kunyhó nem túl nagy és nagyon puritán a berendezése, de pont ez az, ami kapcsolatot teremt a környezettel és közel hozza a természetet az itt pihenők számára.

Tóparti kényelem

Számos helyen hasonlítanak már inkább butikhotelhez a kunyhók, hiszen ellátják minden modern felszereléssel, kávégéppel és interneteléréssel is, ám ez talán a lényegét veszi el az élménynek. Persze nem baj, ha kényelmesek a kis házikók, ám épp az a lényege az ilyen elvonulásoknak, hogy az egyetlen szórakozása az embernek a természet maga és a kinti időtöltés. A Dorsetben található Buck’s Coppice pont ilyen kényelmes kis kunyhó, egyszerű, ám stílusos, és a csodás tóparti környezetben biztosan nem unatkozik az idelátogató.

Fotó: Wikipedia, Unsplash