Utazás és puffadás: hogyan kerüld el?

2019. július 07.
Két dolog, amit imádunk az utazásban: megkóstolni izgalmas finomságokat, és néhány napig hanyagolni az edzést. Ám pont ezek azok a dolgok, amik miatt jelentkezhet a gyakran tapasztalt puffadás az utazás alatt.

A pihenés csodát tesz, feltölti a testet és a lelket, ám a szokásos, egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás hanyagolását megsínyli a szervezetünk. Ezek miatt gyakran jelentkeznek emésztési problémák, puffadás, szorulás a nyaralás alatt.

Nem csak véletlen egybeesés
Valóban nem tévedünk, ha azt figyeltük meg, hogy az utazás alatt gyakori vendég a puffadás és az emésztőrendszeri kényelmetlenségek. “A vakációnak gyakran indulnak neki az emberek azzal a jelszóval, hogy végül is nyaralunk, együnk, amit csak akarunk! És ez óhatatlanul túlevéshez, túl sok alkohol fogyasztásához, szénhidrátban gazdag ételek fogyasztásához és rengeteg finomított cukor beviteléhez vezet” – mondja Dr. Anna Kippen gasztroenterológus. Az új ízek és ételek felfedezése az egyik legjobb része a nyaralásnak, ám az ismeretlen összetevők az életallergia és intolerancia fellángolását, puffadást is okozhat. Ráadásul nem is mozgunk úgy és annyit a nyaralás alatt, mint a hétköznapokon, így a fizikai aktivitás sem segíti az emésztést. “Szinte elkerülhetetlenek az emésztőrendszeri problémák ilyen körülmények között” – figyelmeztet a gasztroenterológus.


Hogyan kerüljük el?
A szakember szerint vannak olyan remek tippek, melyek segítenek elkerülni a puffadást és diszkomfort érzeteket a nyaralás alatt.

Álljunk fel a repülőn
Ha hosszú órákat kell eltöltenünk repülőn ülve, álljunk fel, nyújtóztassuk ki a lábunkat, sétálgassunk a fedélzeten, ez segíti az emésztésünket. “Sétáljunk el többször a mosdóig, mint ahogy muszáj lenne, így kisebb eséllyel alakulnak ki az emésztési problémák” – javasolja a gasztroenterológus.
Egészséges útravalók
“Ha egészséges rágcsálnivalókat, mint például sózatlan mogyorót, almaszeleteket vagy pirított csicseriborsót csomagolunk magunknak az útra, hosszabb ideig megmarad a teltségérzet” – mondja a szakember. A sós, egészségtelen repülőgépen kapható nassolnivalók jó eséllyel dehidratáltságot és puffadást okoznak.

Szedjünk probiotikumokat
“Az elégséges mennyiségű probiotikum nagy segítség lehet az emésztrőrendszernek a nehéz időszakokban” – tanácsolja Dr. Kippen. Ezt akár kefír formájában is elfogyaszthatjuk, de táplálékkiegészítőként is bevihetjük az emésztőrendszerünkbe.

Kerüljük az alkoholt és az üdítőket
A szénsavas innivalók puffasztanak, míg a koffeines és alkoholos italok dehidratálttá tehetnek. “Egyik állapot sem túl előnyös a légi utazás alatt” – figyelmeztet a gasztroenteorológus. Már pár órával a repülés előtt érdemes kerülni az ilyen innivalókat.

Együnk sok zöldséget
“Az új dolgokat a főétkezések idején próbáljuk ki, és nassolnivalóként, uzsonnára, tízóraira együnk minél több zöldséget” – szól a szakember tanácsa. A zöldségek rengeteg növényi rostot tartalmaznak, ez segít a jóllakottságérzet fenntartásában, így megelőzhető a túlevés, emellett serkentik a bélműködést. Az uborka vagy a bébirépa például remek rágcsálnivaló.
Elegendő folyadék fogyasztása
A székrekedés egyik leggyakoribb oka a kevés folyadék fogyasztása. Mindig legyen kéznél egy teli kulacs víz, főleg ha forró és párás helyen nyaralunk, vagy éppen repülőgépen utazunk, ahol rendszerint nagyon száraz a levegő.

Eddzünk amikor csak lehet
“A testmozgás nagyon fontos az egészséges emésztés szempontjából” – mondja a szakember. Nem kell, hogy minden nap edzőterembe menjünk a nyaralás alatt, ám végezzünk fizikai aktivitást minden nap. Kiránduljunk, autó helyett gyalogoljunk a látványosságok között, az emésztésünk hálás lesz érte.

Fotó: Unsplash