5 étel, amiről nem is gondolnád, hogy puffadást okoz

2019. január 03. |

Akkor is puffadhatunk, ha csupa egészséges dolgot ettünk, ráadásul olyan ételek is felfújhatnak bennünket, amikről soha nem is gondolnánk.

Szénsavas ásványvíz

Azzal a legtöbb ember tisztában van, hogy a szénsavas cukros üdítők puffasztanak, de akár a különböző édesítőszerek és ízfokozók nélküli, sima szénsavas ásványvíz vagy szóda is felfújódást okozhat, gyakran a gyomorban található szénhidrátokkal reakcióba lépve.

Fokhagyma

A fokhagyma tökéletes példája a FODMAP mozaikszóval leírt, bizonyos nehezen emészthető, rövidláncú szénhidrátokat tartalmazó  ételeknek (FODMAP = Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok.)

A nehéz emészthetőségük miatt ezek az elemek vizet kötnek meg, majd a bélrendszerben található baktériumokkal kölcsönhatásba lépve gázt termelnek. Természetesen ez sem jelenti azt, hogy teljesen ki kell zárnod a fokhagymát az étrendedből – van aki jól tolerálja a FODMAP tartalmú ételeket is, másoknak (így különösen az IBS- irritábilis bél szindrómában szenvedőknek) azonban komoly megterhelést okoz.

Fotó: Unsplash.com

Pattogatott kukorica

A pattogatott kukorica a benne található keményítő mellett amiatt is puffadást okoz, mivel jellemzően igen nagy mennyiséget fogyasztunk belőle egyszerre. Egy adagban nincs több szénhidrát, mint egy szelet kenyérben, de eltelíti a gyomrot, amitől egy ideig puffadtnak érezhetjük magunkat. 

Nagy adag saláták

Itt is több összetevős lehet a probléma – mint a popcorn esetében, egy nagy adag saláta nagyon eltelíti a gyomrot, még akkor is, ha más főételeknél kevesebb kalóriát tartalmaz. Másrészt pedig sok zöldség tartalmazza a fránya FODMAP-okat, mint a káposzta, a gomba, a hagyma.

Kávé

Természetesen, ha laktózérzékeny vagy, a tejes/tejszínes kávék kikészíthetik a gyomrodat, de önmagában a fekete kávé is okozhat puffadást, a savassága miatt. Ha erre érzékeny vagy, a kávé tehát irritálhat, ha cukrot, vagy édesítőszert teszel bele, azzal pedig gyakran csak rontasz a helyzeten.

Ha nem tudsz lemondani a kávéról, próbálj egyszerre csak kis adagot inni, és figyeld a tested reakcióját!

További hasznos tippekért kattints
a WellnessCafé oldalára!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód