5 étel, amiről nem is gondolnád, hogy puffadást okoz

2019. január 03.
Akkor is puffadhatunk, ha csupa egészséges dolgot ettünk, ráadásul olyan ételek is felfújhatnak bennünket, amikről soha nem is gondolnánk.

Szénsavas ásványvíz

Azzal a legtöbb ember tisztában van, hogy a szénsavas cukros üdítők puffasztanak, de akár a különböző édesítőszerek és ízfokozók nélküli, sima szénsavas ásványvíz vagy szóda is felfújódást okozhat, gyakran a gyomorban található szénhidrátokkal reakcióba lépve.

Fokhagyma

A fokhagyma tökéletes példája a FODMAP mozaikszóval leírt, bizonyos nehezen emészthető, rövidláncú szénhidrátokat tartalmazó  ételeknek (FODMAP = Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok.)

A nehéz emészthetőségük miatt ezek az elemek vizet kötnek meg, majd a bélrendszerben található baktériumokkal kölcsönhatásba lépve gázt termelnek. Természetesen ez sem jelenti azt, hogy teljesen ki kell zárnod a fokhagymát az étrendedből – van aki jól tolerálja a FODMAP tartalmú ételeket is, másoknak (így különösen az IBS- irritábilis bél szindrómában szenvedőknek) azonban komoly megterhelést okoz.

Fotó: Unsplash.com

Pattogatott kukorica

A pattogatott kukorica a benne található keményítő mellett amiatt is puffadást okoz, mivel jellemzően igen nagy mennyiséget fogyasztunk belőle egyszerre. Egy adagban nincs több szénhidrát, mint egy szelet kenyérben, de eltelíti a gyomrot, amitől egy ideig puffadtnak érezhetjük magunkat. 

Nagy adag saláták

Itt is több összetevős lehet a probléma – mint a popcorn esetében, egy nagy adag saláta nagyon eltelíti a gyomrot, még akkor is, ha más főételeknél kevesebb kalóriát tartalmaz. Másrészt pedig sok zöldség tartalmazza a fránya FODMAP-okat, mint a káposzta, a gomba, a hagyma.

Kávé

Természetesen, ha laktózérzékeny vagy, a tejes/tejszínes kávék kikészíthetik a gyomrodat, de önmagában a fekete kávé is okozhat puffadást, a savassága miatt. Ha erre érzékeny vagy, a kávé tehát irritálhat, ha cukrot, vagy édesítőszert teszel bele, azzal pedig gyakran csak rontasz a helyzeten.

Ha nem tudsz lemondani a kávéról, próbálj egyszerre csak kis adagot inni, és figyeld a tested reakcióját!

További hasznos tippekért kattints
a WellnessCafé oldalára!