Ha túl sok fehérjét fogyasztasz

2019. április 27.
Minden edző, tanácsadó rendszeresen hangsúlyozza, hogy a fehérjefogyasztás milyen fontos. Szerencsére a testünk jelez, ha több fehérjét viszünk be, mint amennyit kellene, így nem tudjuk túlzásba vinni olyan könnyen.

A fehérjék, más néven proteinek igen fontos részét képezik a kiegyensúlyozott étrendnek. Újjáépítik sejtjeinket, hozzájárulnak az izomépítéshez. A fehérjebevitel mértéke összefüggésben áll a nemmel, korral, testsúllyal fizikai aktivitással. Egyes kutatások azonban igazolták, hogy jóval többet fogyasztunk annál, mint ami az egészségünket szolgálná. Ez nagyrészt a fehérjeporok népszerűségével áll összefüggésben, ezért érdemes figyelni testünk jelzéseit, amelyek a túlzott proteinfogyasztásra utalhatnak.

Dehidratáció 

Ha folyamatos szomjúságérzetet, bőrszárazságot tapasztalsz, és ezt időben nagyjából a fehérjeporok fogyasztásával tudod összefüggésbe hozni, könnyen lehet, hogy túlzásba viszed a proteinek fogyasztását. Magas fehérjebevitel esetén ugyanis csökken a hidratáltság szintje, hiszen a szervezetnek sokkal több folyadékra van szüksége a megnövekedett ásványi anyagok kisöprésére, mint normál esetben. Amellett, hogy érdemes ilyenkor több folyadékot fogyasztani, a fehérjebevitelt is csökkenteni kell.

Felborul az emésztés

Közel sem vezet jóra, ha minden mást táplálékot nélkülözve szinte csak fehérjedús fogásokat fogyasztunk, és fehérjeporokkal oltjuk még a szomjunkat is. A rostok hiánya teljes mértékben feje tetejére állítja az emésztőrendszer működését, székrekedést, puffadást, rossz közérzetet okozva. A fehérjék mellett egészséged megőrzése érdekében fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákat. Különben nem látszik a fogyókúra eredménye!

Van még egy jel, amire érdemes figyelni! Hogy megtudd, kattints a Well&Fit oldalára!