Számoljuk ki, elég rostot fogyasztunk-e!

2019. június 09.
A rostok nagyon fontosak testünk egészsége számára. Egy egyszerű trükkel könnyen kiszámolhatjuk, elegendő rostot fogyasztunk-e a nap folyamán.

A rostok segítik az emésztést, hozzájárulnak az egészséges testsúly eléréséhez és megtartásához, az immunrendszer hatákonyságát is növelik, ráadásul a szervezetünkben található jótékony baktériumok számára is elengedhetetlenek. A legtöbben mégsem esznek belőle elegendőt. Az emberek kilencven százalékánál a javasolt napi bevitel felét sem éri el a rostfogyasztás.

 


Mennyi rost kell a testnek?
Ahogy a kalória, úgy a rostszükséglet is egyénenként változik. A tápanyagszakértők azt javasolják, hogy minden elfogyasztott ezer kalóriára legalább 14 gramm élelmi rost jusson az étrendünkben. Például egy nőnek, aki napi 1800 kalóriát visz be szervezetébe minden nap, legalább 25 gramm rostot kellene fogyasztania, míg a férfiaknál a bevitt 2200 kalóriára 31 gramm rost jut. Ám ez csak minimum, egyáltalán nem baj, ha ennél többet fogyasztunk. A rostok hatására csökken a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázata, de a rákos megbetegedések, szívbetegségek ellen is sikeresen felvehetjük a harcot, ha elegendő rostot tartalmaz étrendünk. Ám nem mindegy, milyet.

Számít a rost típusa
Nem mindegy, hogy müzliszelet, táplálékkiegészítő vagy zöldségek, gabonák és gyümölcsök a forrási a bevitt rostnak. Nem meglepő módon sokkal jobb az egészségünknek, ha az utóbbiak, magvak, hüvelyesek, gabonafélék és friss zöldségek alkotják a rostbevitel alapját. Próbáljunk meg friss bogyós gyümölcsöket adni a reggelinkhez, váltsuk ki zöldséges szendviccsel a húsos és sajtos változatot, a krumpli és rizs helyett pedig zöldkörettel és salátával tálaljuk a húst vagy halat.

Lehet túladagolni a rostot?
Természetesen nem szabad a rostbevitel megszállottjává válni. Óvatosan emeljük a rostbevitelünket, mivel ha hirtelen kezdünk rostban gazdag étrendre áttérni, puffadást, szélgörcsöket tapasztalhatunk. Adjunk időt az emésztésünknek is átállni a kellemetlen panaszok megelőzése érdekében.
Nagyon fontos ugyanakkor, hogy elegendő vizet igyunk. A rostnak vízre van szüksége ahhoz, hogy végigjusson az emésztőrendszerünkön. Ha természetes formájában fogyasztjuk az élelmi rostokat túladagolástól nem kell tartanunk, ám a táplálékkiegészítőkkel nem árt óvatosnak lenni.

Forrás: Cooking Light
Fotó: Unsplash