10 különleges erdő, amit látni kell

2019. július 14.
Bolygónk harmadát borítja erdő. Csodálatos helyek, melyekben sétálni renkdívül jótékony hatással van a testünkre és lelkünkre. Összeállításunkban olyan helyeket mutatunk, melyeket mindenképp érdemes felvenni a bakancslistánkra.

Hawaii mágikus, szivárvány eukaliptusz erdőjétől a japán bambuszerdőig, mindegyik rengetegnek megvan a maga egyedi és össze nem téveszthető varázsa. Ha arra járunk, mindenképp sétáljunk egyet ezeken a csodás helyeken.

A thai mangrove erdő
A Tha Pom Khlong Song Nam név jelentése “két-víz csatornája”. Ez az ökológiai központ a mangrove fákról és a sokkolóan kék vízről nevezetes. A sós tengervíz és a friss forrás találkozásánál alakult ki, ez adja különleges állat- és növényvilágát.


Japán bambuszerdő
Kyoto Aarashiyama tartományában található a Sagano bambuszerdő. A szorosan záródó bambuszok akkor nyújtják a legszebb látványt, mikor a nap átszűrődik a hatalmas növények között. Hihetetlenül békés és nyugtató a bambuszok halk neszét hallgatva sétálni az ösvényeken.


A costa ricai köderdő
A Costa Ricában található különleges trópusi esőerdő misztikus és titokzatos a növényzetre boruló folyamatos köd miatt. Mintha a felhők között sétálnánk, miközben a burjánzó növények beborítják a vidéket. Ötszáz madárfaj, majmok, pumák és a híres costa ricai vörösszemű levelibéka otthona is ez a csodálatos erdő.


Mohaerdő Washington államban
A kétezer négyzetkilométeren elterülő Olympic Nemzeti Erdő az USA Washington államában, Olympic Peninsulánál található. Különlegességét az adja, hogy az esőerdőtől a magas hegyi erdőségekig számos típusa megtalálható itt a növényzetnek. A Hoh-esőerdő különleges, mohával borított fáiról ismert.


A misztikus spanyol bükkerdő
Spanyolország baszk területén található a Gorbeia Nemzeti Park. A nemzeti park egyik része a Otzaretta bükkerdő. A tündérek lakta vidéknek is beillő erőséget a környező hegyekbe túrázók viszonyítási pontként is használják, annyira kitűnik a környező területek közül.


A világ legöregebb esőerdője
Malajziában található a világ legidősebb esőerdője, a Taman Negara. Becslések szerint 130 millió éves lehet a terület. A csodás kirándulóútvonal rengeteg látványos dolgot tartogat az idelátogatóknak. A fák fölött gyalogolhatunk át vagy folyóról csodálhatjuk meg a buja élővilágot.


A szivárványos eukaliptuszfák
Bár a Fülöp-szigeteken őshonos, Hawaii-on is megtalálható a szemet gyönyörködtető eukaliptuszfaj. A sötét alsó réteg felett színes, szivárványos felső kéreg található. A vibráló színű fák meseszép erdőt alkotnak Maui szigetén.


A Fekete-erdő
Mintha a Grimm-mesék helyszíne lenne, olyan lenyűgöző a németországi Fekete-erdő. A csodálatos fenyvesekről kapta a nevét, melybe csak nehezen szűrődik be a fény. Az erdőben kirándulva számos kis falura, többek között a kakukkos óra szülőhelyére és elbűvölő fürdőkre bukkanhatunk, mint Baden-Baden és Bajersbronn.


Belga harangvirágszőnyeg
Egy másik tündérmesei helyszín a Belgiumban található Hallerbos-erdő. Kék erdőként is ismert, mivel tavasszal szőnyegként borítják be a harangvirágok. Az egyik utolsó megmaradt része a Silva Carbonariának (szénerdő), melyek az ősi bükkerdőket és tölgyeseket foglalták magukba a Frank Birodalom különböző területeinek határán a kora középkorban.


A görbe erdő
Az egyik legtitokzatosabb erdő nincs is olyan messze tőlünk. A lengyel görbe erdő (Krzywy Las) 400 fenyőjének törzse derékszögben hajlik a tövénél. Számos elmélet született, mi okozhatja a különös jelenséget. A terület gravitációs változásaitól a nagy havazásoknál a fákra nehezedő súlyig többféle módon próbálták már magyarázni, ám még mindig nem sikerült meggyőző indokot találni.


Fotó: Unsplash, Wikimedia