Málta – nyelvtanulás a mediterrán naplementében

2020. február 03.
Nyelvtanulás nyaralással – és akár önkéntes munkával is – kombinálva, akiknek ilyen elképzelései vannak, mi Máltát javasoljuk.

Amikor a napokban szóba jött a baráti körünkben, hogy egy kiskamasznak hol lenne a legjobb külföldön angolt tanulnia, szinte gondolkodás nélkül Máltát javasoltam. Pár évvel ezelőtt jártam ott, és a saját szememmel győződtem meg róla, hogy tökéletes helyszín, ha nyugodt, biztonságos környezetben szeretnénk tanulni és közben még egy kicsit nyaralni is. A szigeten (ami valójában több szigetből áll) számos elismert nyelviskola működik, mi magyarok is már régóta járunk oda angolt tanulni. A nyelviskolák többnyire helyi családoknál helyezik el a diákokat, a fogadó családok tökéletesen be vannak rendezkedve arra, hogy ideiglenes otthont biztosítsanak.

malta-nyelvtanulas

A helyi viszonylatban nagyobbnak számító városokban sok hostel is működik, némelyikben akár önkéntes munkát is vállalhatunk, és ezzel máris faraghatunk a hosszabb kiruccanás költségeiből. A munkáért cserébe szállást összegyűjtő weboldalakon sok lehetőséget találni: legtöbb lehetőség persze a vendéglátás területén adódik, de – az angolórás után / előtt – segíthetünk elfoglalt szülőknek a háztartási feladatokban, vagy akár kertészkedhetünk is. Duplán nyerünk vele, mert a nyelviskolában tanultakat azonnal gyakorolhatjuk is, mivel Máltán – bár létezik a máltai nyelv is – mindenki beszél angolul.

malta-nyelvtanulas

A kötelezettségeken túl a legfontosabb, hogy Máltán nagyon jól fogjuk érezni magunkat. Az elegáns Valletta kihagyhatatlan – lesz mit nézni akkor is, ha végig akarjuk járni a történelmi épületeket, de érdemes csak úgy cél nélkül is bolyongani a szűk kis utcák fényesre koptatott kövein, be-benézni az apró boltokba és kipróbálni a helyi édességeket a cukrászdákban. Egy kis pihenés gyanánt sétáljunk fel a Felső Barrakka kertekbe, a kikötő feletti teraszokról a legszebb a panoráma.

Ha pedig teljes nyugalomra és inkább természeti szépségekre vágyunk, mi Gozót javasoljuk, ahová a fő szigetről komppal lehet átjutni. Itt tényleg olyan érzésünk lesz, mintha megállt volna az idő, jóval kevesebb ember is fog szembejönni a kacskaringós utcákon, de a megszerzett angoltudásunk itt is hasznunkra lesz.

Fotó: Getty Images