A svéd múzeum, ami elfér egy hátizsákban

2020. március 01.
Azért utazunk, hogy megismerjük más országok kultúráját, művészetét, a múzeumokban pedig magunkba szívjunk egy kicsit az adott hely történelméből. De mi van, ha magunkkal visszük ezt az élményt, miközben járjuk a várost és az országot? A Svéd Dizájnmúzeum pont ezt a különleges érzést akarta megragadni legújabb projektjével, amely egy olyan kiállítás, ami elfér egy hátizsákban.

Márciustól lehet helyet foglalni a Svéd Dizájnmúzeum To Go című új kiállítására, ami tulajdonképpen egy dizájner hátizsák a svéd Sandquist márkától, teletömve mindenféle olyan hasznos tárggyal, ami a helyi kurátorok szerint jól bemutatja és reprezentálja a kreatív svéd dizájnt.

View this post on Instagram

« Swedish Design Museum To Go », l’expo design à emporter sous forme de sac à dos, est officiellement ouvert ! 🇸🇪🎒 Découvrez une destination suédoise à l’aide d’un sac à dos rempli d’articles de design suédois bien pensés et utiles ; ceux-ci ont été soigneusement sélectionnés par des conservateurs d’expo locaux en fonction de leurs lieux et activités favoris. L’exposition « Swedish Design Museum To Go », unique en son genre, vous propose ainsi une sélection de destinations à travers la Suède, à explorer par le biais du design suédois. L’expo ouvre en ligne aujourd’hui, c’est le moment de réserver votre sac à dos pour les créneaux de mars à mai. L’exposition « Swedish Design Museum To Go » peut être réservée en ligne sur le site Swedish Design Museum par toute personne désireuse de découvrir la Suède à travers le prisme du design suédois. A vos agendas ! 😃 #swedishdesignmuseum #swedishdesignmuseumtogo

A post shared by Ambassade de Suède en France (@suedeenfrance) on

Minden tárgyat úgy választottak ki, hogy különböző helyi élményekhez kapcsolódjon, a zsűri személyes kedvenceit tartalmazza. A tippeket egy virtuális múzeumban érhetik el a látogatók egy térképpel együtt, ami helyi idegenvezetőként is funkcionál. Például egy svéd törölköző a Stockholm központjától 20 percnyire lévő Källtorpssjön-tóhoz vezeti a látogatót egy úszásra. A hátizsák ingyen kikölcsönözhető egy hétre, ám előtte online kell lefoglalni.


https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=45JkmRs4tZg&feature=emb_logo

„A svéd dizájnt arra találták ki, hogy használják, nem arra, hogy kiállítási tárgyként vitrin mögé zárjuk. Azt szeretnénk, ha a látogatóinknak valóban lenne esélye, hogy megtapasztalják ezt, ha Svédországba jönnek. A Svéd Dizájnmúzeum nem egy tipikus múzeum, a kiállítás pedig egy személyes idegenvezetés a svéd dizájntermékek és az úti célok között egyaránt” – mondta Jennie Skogsborn Missuna, a Visit Sweden munkatársa.

Négy változatban érhető el a kiállítás: észak, dél, kelet és nyugat viszonylatban, amelyekhez olyan városok és környékük tartozik, mint Malmö, Gothenburg, Umeå és Stockholm.

A nyugati hátizsákban az építészeti szépségek és a vidék áll a középpontban, egy társasjáték, egy toll, egy csésze kávé és némi divat található a táskában. Északon viszont az ország kreatív központjába kalauzol el a hátizsák ékszerekkel és fa tálalószettel. 


Forrás: The Lonely Planet
Fotó: Unsplash