A park, amit távolságtartásra terveztek

2020. május 03.
A legtöbb parkot, játszóteret és kertet csak sóvárogva nézhetjük a nagyvárosokban, mivel ezeket lezárták a koronavírus-járvány miatt, hogy minél jobban csökkentsék az emberek közötti találkozások esélyét. Ám egy osztrák tervező kitalálta azt a parkot, amelyben úgy élvezhetik a látogatók a természet jótékony hatásait, hogy megtartják a többi embertől a javasolt két méteres távolságot.

Bécs híres parkjai, a schönbrunni kastély kertje vagy a Belvedere is bezárta kapuit a Covid-19 vírus miatt. Ám nem csak az osztrák fővárosban csökkent le jelentősen a városlakók lehetősége arra, hogy a szabadban, zöld környezetben élvezhessék a tavasz első melegebb napjait. A szigorú szabályok és tiltások gondolkodóba ejtettek egy osztrák tervezőt: hogyan nézne ki egy park, amelyet az izolációra, vagyis a másoktól való távolság megtartására találtak ki?


A Studio Prechtet egy üres bécsi telek parkká alakítására kérték fel, így született meg a tervezők fejében a Parc de la Distance, vagyis a Távolság Parkjának ötlete, amely tulajdonképpen egy ujjlenyomat inspirálta, útvesztőszerűen kialakított, körkörös, sövénnyel elválasztott ösvénylabirintus. Azért pont az ujjlenyomat ihlette a stúdió munkatársait, mert mindannyian egyvalamire szomjazunk a járvány kitörése óta: az emberi érintésre.

„Mint egy ujjlenyomaton, a párhuzamos ösvények végigvezetik a látogatókat a dimbes-dombos terepen. Minden ösvénynek külön bejárata és kijárata van, amelynél látszik, hogy éppen szabad-e, vagy már valaki sétál benne. Az ösvények 240 centiméterre vannak egymástól, és 90 centiméter széles a sövény, amely elválasztja őket” – mondta Chris Precht, a park tervezője.

A látogatók gránittal kirakott járdán sétálhatnak, és bár nem látják egymást, hallhatják egymás lépteit, vagy a kavicsok csikordulását a másik ember lába alatt, így nem érzik magukat annyira egyedül. Az ösvények kialakításánál a japán zenkertek mintázatát is próbálták beépíteni a park kialakításába, amelyekben egy központi szökőkúttól futnak kifelé az utak. „Minden ösvény végigjárása körülbelül 20 percig tart. Egy lehetőség a gondolkodásra, a meditációra, vagy csak sétálni egyet a növények között.”

Bár a parkot Bécsbe tervezték, a stúdió tervezői szerint a világ bármely pontjára adaptálható, és akkor is kiállja majd az idők próbáját, ha majd végre ismét egymás mellett sétálgathatunk

Olvass tovább!

Forrás: The Lonely Planet
Fotó: Instagram/Studio Precht