A világ és az újranyitás: hogy nyaralunk idén?

2020. május 23.
Megyünk idén nyaralni? Hova juthatunk el, ha netán elindulnak a repülőjáratok? Nem azonos tempóban és nem azonos bátorsággal vágnak bele az országok a világ különböző pontjain az újranyitásba, ám az hasonló szinte mindenhol, hogy sokféle óvintézkedést vezetnek be.

Az újfajta koronavírus megjósolhatatlan természete miatt az intézkedések még az utolsó pillanatban is változhatnak az egyes országokban, hogy a lehető legkisebb legyen a fertőzés újabb fellángolásának a kockázata. Az utazás nem lesz ugyanolyan, mint a járvány előtt volt, az egymástól való távolságtartásra vonatkozó szabályok, kötelező tesztelés és határátlépési protokollok mindenütt várhatók. De hogyan próbálják menteni az egyes országok a turistaszezont?


Ausztrália és Új-Zéland

A két szigetország egy utazóbuborékot hoz létre, amivel megengedik a két ország között a közlekedést a lakosoknak, ám más országok polgárai előtt nem nyitják meg határaikat. A két ország között anélkül közlekedhetnek majd az emberek, hogy utána 14 napot karanténban kellene eltölteniük. Ausztrália miniszterelnöke, Scott Morrison a legkorábbi időpontot októberben határozta meg, amikor a nemzetközi utazások elkezdődhetnek Ausztráliában.

Dubai

Dubai vezetői júliusban szeretnék megnyitni az országukat, ugyanakkor figyelmeztettek, hogy ha a járványhelyzet úgy kívánja, első körben szeptemberig elhalasztják a határok feloldását. Az éttermek és üzletek április 24-én nyithattak újra szigorú szabályokkal az egymástól való távolságtartásra vonatkozóan. Ekkor lazítottak a kijárási korlátozásokon is. Dubai jelenleg is azon dolgozik, hogy biztonságos körülményeket teremthessen a turisták fogadására, ami az ország vezetői szerint leginkább az egyes országokkal kötött kétoldalú megállapodásokon múlik majd.

A balti államok

Észtország, Lettország és Litvánia – hasonlóan Új-Zélandhoz és Ausztráliához – egy utazóbuborék bevezetését jelentette be május 15-én. A három ország közötti megállapodás szerint a határokat anélkül léphetik át az országok állampolgárai, hogy 14 napot utána karanténba kellene vonulniuk. Az év második felében azt tervezik, hogy Finnország és Lengyelország is csatlakozik a balti államok buborékjához.

Olvastad már?

Németország

A közúti határátkelőit Németország már megnyitotta Luxemburg felé, ám Franciaországgal, Svájccal és Ausztriával közös határain még június 15-ig fenntartják az ellenőrzést. Az országba érkezőknek azonban – bármilyen úton is érjék el Németországot – 14 napos kötelező karantént írnak elő, és nyár végéig nem valószínű, hogy külföldi nyaralásokra indulhatnak zavartalanul az ország állampolgárai. Május végén megnyitnak a kempingek és hotelek, az éttermeket és kávézókat, bárokat már megnyitották korábban, Berlinben pedig már a múzeumok is látogathatók. Az ország lakóit inkább a belföldi turizmusra buzdítják a vezetőik, és óva intenek attól, hogy úgy tekintsenek az emberek a helyzetre, hogy minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Mindenhol szigorú szabályokra kell számítaniuk az embereknek – a strandokon, éttermekben és városközpontokban egyaránt.

Görögország

Görögország lehet a nagy nyertese a koronavírus-járványnak, ami a turizmust illeti. Olaszországgal és Spanyolországgal ellentétben a görögök nagyon simán átvészelték a járvány első hullámát, Európában itt regisztrálták a legkevesebb megbetegedést. Az országban július elsején nyitják meg a határokat a turisták előtt, ám szigorú óvintézkedésekre itt is kell számítani. Az Akropoliszt már megnyitották, ahogy a strandokat is, ám idén nem kell tartani a zsúfoltságtól: 1000 négyzetméteren csupán 40 ember tartózkodhat, a napozóágyakat is a távolságtartás szabályainak megfelelően helyezték el, egymástól másfél méteres távolságra. De új szabályok lesznek érvényesek a hotelekre, nem lesz svédasztal, és a buszokra, úszómedencékre is más előírás vonatkozik majd idén.

Izland

Izlandot a módszeresen elvégzett, nagyszámú tesztelés segítette át a járvány nehezén, sikerült alacsonyan tartani a fertőzöttek számát. Az ország miniszterelnöke úgy nyilatkozott, június 15-től nyitják meg a határokat a turisták előtt. Még dolgoznak azon, hogyan tudják megoldani, hogy az ide látogatóknak ne kelljen két hétre karanténba vonulniuk. Szóba került, hogy a repülőtéren az Izlandra érkezők ingyen teszteltethessék magukat, illetve a turistáknak is használniuk kellene azt az okostelefonos applikációt, amellyel követni lehet az emberek mozgását és egymás közötti érintkezéseit.


Olaszország

Olaszország várhatóan június 3-án lazít a nemzetközi utazásokra vonatkozó szabályokon, és engedélyezi, hogy az Európai Unió állampolgárai karantén nélkül utazhassanak az országba. Bár új szabályokkal, de az éttermek és kávézók már megnyitottak, hamarosan a strandok következnek. A látogatóknak azonban maszkot kell viselniük a parton közlekedve, és nem csoportosulhatnak az emberek a tengerparton sem.

Portugália

Az Algarve régió szállodái a reményeik szerint június-július folyamán nyithatnak, ám a határok egyelőre zárva maradnak a nemzetközi utasforgalom számára. Új higiéniás szabályokon dolgoznak, a vendéglátóhelyeknek meg kell felelniük az új higiéniai sztenderdeknek, hogy megkaphassák a tiszta és biztonságos helynek járó tanúsítványt, és működhessenek.

Spanyolország

Olaszország után Spanyolországot sújtotta leginkább a koronavírus-járvány Európában, ám már itt is az újranyitást tervezik. Bár megnyitották a határokat a tengerentúli utasok számára, ám az országba érkezőknek két hét karanténba kell vonulniuk. A strandok június végén nyithatnak az országban, ám itt is új szabályokat, idősávokat szeretnének bevezetni, hogy elkerüljék a tömeg kialakulását.

Olvass tovább!

Forrás: The Lonely Planet
Fotó: Unsplash