Covid-laborral a fedélzeten térnek vissza az óceánjárók

2020. november 10.
A turizmus szenvedte és szenvedi meg legjobban a koronavírus-járványt, komoly változtatásokat követelt meg a pandémia az utazás számos területén. Nagy fejtörést okoznak az óceánjáró hajók, amelyek úszó Petri-csészék lehetnek, ha valaki fertőzötten lép a fedélzetre. A Viking Curises lett az első olyan hajózási cég, amely úgy igyekszik megoldani a problémát, hogy Covid–19-teszteket végző laboratóriumot telepített az óceánjárója fedélzetére.

A Viking Cruises hajózási cég Viking Star nevű hajóját szerelte fel a vállalat olyan laboratóriummal, amely koronavírus kiszűrésére szolgáló PCR-tesztek és antigén gyorstesztek elvégzésére egyaránt alkalmas. A hajóra felszálló mind a 930 utas nyálmintából történő szűrését képesek elvégezni a fedélzeten.

koronavirus-hajozas-laboratorium-teszt

„Hónapok óta dolgozunk ezen, és nagyon fontos lépés ez ahhoz, hogy a hajózás ismét elindulhasson anélkül, hogy az utasok és a személyzet biztonságát kockáztatnánk. A legfrissebb irányelveknek szigorúan megfelel a laboratórium, ahol folyamatosan tesztelni tudjuk az utasokat. Emellett természetesen fokozott higiéniai előírásokkal és biztonsági óvintézkedésekkel indulnának útnak a Viking hajói, hogy felfedezhessék az utasok a világot” – mondta Matt Grimes, a hajózási vállalat elnöke. 

Ám nem csak a Viking Cruises dolgozik azon, hogy az új helyzetnek megfeleljen. A Hajózási Vállalatok Nemzetközi Szövetsége közös szabályozást dolgozott ki arra, hogyan szűrhetik ki az utasok közül a Covid–19 fertőzötteket még az indulás előtt a jövőben, és milyen protokollok mentén tehetik biztonságosabbá a hajós turizmust.

Olvastad már?

Forrás: The Lonely Planet
Fotó: Unsplash