Köhögésből felismerhető a tünetmentes koronavírusos

2020. november 03.
Olyan mesterséges intelligencián alapuló modellt fejlesztettek ki amerikai tudósok, amely a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket is képes felismerni – akár a köhögésük hangjából.

Az újfajta koronavírust az teszi különösen veszélyessé, és azért olyan nehezen leküzdhető a járvány, mert a tünetmentes fertőzöttek (azaz aszimptomatikus betegek) is továbbadhatják másnak a betegséget, anélkül, hogy tudnának róla. A Massachusetts Institut of Technology (MIT) kutatói azonban általában élen járnak a technológiai fejlesztésekben, és ezúttal sem tétlenkedtek: megtalálták a módját, hogyan hasznosítható a mesterséges intelligencia a tünetmentes koronavírus-fertőzöttek azonosítására.

kohoges-koronavirus-mesterseges-intelligencia-covid-tunetmentes-fertozott

Az MIT mesterségesintelligencia-modellje akár a tünetmentes fertőzött köhögéséből is képes megállapítani, hordozza-e a vírust. Az emberi fül nem hall különbséget az egészséges ember köhögése és a tünetmentes koronavírusos fertőzötté között, ám a mesterséges intelligencia képes azonosítani. „Az olyan dolgokat, amelyeket mi az összefüggő beszédből vagyunk képesek felismerni, mint valakinek a neme, anyanyelve vagy érzelmi állapota, a mesterséges intelligencia olyan apró mintából is, mint a köhögés” – mondta Brian Subirana, a program egyik fejlesztője.

App a láthatáron?

A hosszú távú terv a kifejlesztett modellel az, hogy egy felhasználóbarát, könnyen kezelhető applikációt alkossanak belőle a széles tömegek számára. Ha az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) is rábólint, az MIT reményei szerint egy ingyenes, kényelmes és beavatkozást nem igénylő koronavírus-szűrési módszer lehet fejlesztésükből.

Olvastad már?

Száz százalékban hatékony

Az MIT mesterséges intelligenciája száz százalékos pontossággal ismerte fel az aszimptomatikus koronavírus-fertőzötteket. A kutatók először a több tízezer önként jelentkezőt megkérték, hogy köhögjenek okostelefon, lapotop és böngészőprogram mikrofonján keresztül, amelyet felvettek, és megtanították a mesterséges intelligenciának. A kísérlet végén a program 98,5 százalékos pontossággal állapította meg, hogy a köhögés koronavírusos személytől származik-e. A tünetekkel rendelkező Covid-betegeket száz százalékban felismerte.

Működik Finnország különutas szűrési módszere

Finnországban is alternatív módszerekhez folyamodtak a fertőzöttek kiszűréséhez: kutyák segítségével próbálják kiszűrni a koronavírus-fertőzötteket Helsinki repülőterén. A kutya nagyjából tíz másodperc alatt képes kiszagolni a vírus jelenlétét a szervezetben, tehát így a tesztelés folyamata egy perc alá szorítható.

A kutyák tanítása egy kendő segítségével zajlik: a leszálló utasok megtörlik vele a nyakukat, a kendőt pedig egy másik helyiségben más szagminták közé helyezik. Ha az állatok egy mintához érve ugatással jeleznek vagy lefekszenek, az érintett utasnak felajánlják egy ingyenes PCR-teszt elvégzését. Az eddigi tesztek alapján a kutyák szinte százszázalékos pontossággal kiszúrták a koronavírus-fertőzötteket, akár napokkal azelőtt, hogy megjelentek volna az első tüneteik.

A kutyák azért képesek még a PCR-teszteknél is pontosabban jelezni a fertőzést, mert akár már száz vírusmolekulát is képesek felismerni, miközben egy laboratóriumi teszthez 18 millió kell.

Olvastad már?

Forrás: Business Insider
Fotó: Unsplash