A koronavírus-antitestek tovább megmaradhatnak, mint gondolták

2020. november 08.
Ahogy egyre több és több embert diagnosztizálnak koronavírus-fertőzéssel, egyre égetőbb a kérdés: vajon meddig marad meg az immunitás a betegség után? A tudományos álláspont gyorsan változott a betegség közel egy évvel ezelőtti megjelenése óta, a legutóbbi információnk az volt, hogy nem ad életre szóló védettséget, ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen, sőt, csupán néhány hónapig marad védett. A legújabb vizsgálatok szerencsére ennél sokkal biztatóbb képet festenek.

Nagyon fontos kérdés a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban, hogy mennyi ideig ad védettséget, ad-e egyáltalán, ha valaki átesik a betegségen. Ez sokat segítene az orvosoknak és kutatóknak a megfelelő védőoltás kidolgozásában, hiszen jól meghatározható lenne, milyen típusú védelemre van szükség.

koronavirus-antitest-kutatas-immunitas-verplazma

A korábbi kutatások szerint a gyógyult betegekben a Covid–19 fertőzés után körülbelül három hónappal azután kezd csökkenni az antitestek száma, miután az első tüneteket tapasztalták. Ám a Science tudományos szaklapban publikált legfrissebb tanulmány szerint, amelyet a Mt. Sinai Kórház Icahn Orvostudományi Iskolája készített, az antitestek akár öt hónapig is megmaradhatnak az emberek szervezetében.

A módszerben van az eltérés kulcsa

A tudósok több mint harmincezer Covid–19-ből 2020 márciusa és októbere között felgyógyult ember vérplazmáját elemezte, amely az immunsejteket, köztük az antitesteket tartalmazza. A páciensek közepes vagy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzésen estek át, nem volt szükség kórházi kezelésre esetükben. A vérplazmájukat a plazmaadományozás során bocsátották a kutatók rendelkezésére. A páciensek közel felénél találtak a tudósok megnövekedett számú antitestet. 

Hogy jobban megvizsgálhassák, milyen sokáig maradnak meg az emberek szervezetében a koronavírus-fertőzés után keletkező antitestek, a páciensek egy kisebb, 121 fős csoportjára fókuszáltak a tudósok. Az idő előre haladtával több alkalommal is megmérték az immunsejtek szintjét: egy hónappal a tünetek után, majd 52, 82 és 148 nappal a betegség kezdete után is megismételték a mérést. A kutatás végéig megfigyelhető volt az antitestek megnövekedett mennyisége a pácienseknél, de ami még jobb hír volt a tudósok számára: 

a laboratóriumban vizsgált vérminták esetében még öt hónappal később is képesek voltak semlegesíteni a koronavírust. 

Ania Wajnberg, a Icahn Orvostudományi Iskola professzor, a kutatás vezető szerzője szerint azért találhattak magasabb antitest-szintet öt hónappal a fertőzés után is a betegek vérében, mint más, korábbi kutatások, mert másfajta tesztet használtak. A Mt. Sinai Kórházban kifejlesztett módszer a koronavírus tüske fehérjéjének egy részére fókuszál, amely az immunrendszer egyik első számú célpontja. „A test sok antitestet termel erre a területre célozva” – mondta Wajnberg. Más kutatók nagy valószínűséggel más módszerekkel próbálták azonosítani az antitesteket, melyek a Covid–19-et okozó vírus más részeire összpontosítanak. „Ezek gyorsabban kiürülhetnek a szervezetből” – mondta a professzor.

Nem mindegy, milyen antitest

A kutatócsapat emellett külön-külön is meg tudta vizsgálni az egyes antitest-típusokat, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy hosszabb idő múlva is képesek voltak megtalálni ezeket a páciensek vérében. A gyógyult beteg véréből az IgG antitesteket gyűjtötték össze, amelyek a vérünkben keringenek, ha átestünk a fertőzésen, és általában egy hónap után csökken a szintje, mivel ennek a típusú immunsejtnek a gyors immunválasz a lényege, ha új kórokozóval találkozik a szervezetünk. Emellett azonban olyan antitesteket is találtak, amelyek hosszú ideig, esetükben öt hónapig is megfigyelhetőek voltak. Ezek az immunsejtek a csontvelőben termelődnek, feladatuk pedig az, hogy az immunrendszert hosszú távon lássák el a megfelelő védősejtekkel alkalmazkodva a fertőzés típusához. 

Lehetséges tehát, hogy ezek a csontvelőben termelődő sejtek azok, amelyek a koronavírus elleni hosszú távú védelmet biztosíthatják hónapok múlva.

Olvastad már?

Pontos időtávot még nem lehet mondani

Mivel a fertőzés még túl új, így pontosan nem lehet megmondani, mennyi ideig adnak védelmet ezek az antitestek az újrafertőződéssel szemben, de Wajnberg azt tervezi, hogy még egy évig folytatja kutatását a plazmadonorok kisebb csoportjával. Ha az antitestek szintje stabil marad, ez annak a jele, hogy a páciensek szervezete immunitást szerzett a vírussal szemben, és ez bíztató fejlemény lenne a jövőbeni védőoltások hatásosságának szempontjából is.

Amíg azonban végleges adataink és bizonyosságunk nincs arról, hogy az immunitás milyen fokú, a tudósok figyelmeztetnek mindenkit, aki átesett a koronavírus-fertőzésen, hogy az óvintézkedéseket ugyanúgy tegyék meg, mint mindenki más. „Nagy mintán végeztük a kutatást és az eredmények bíztatók, bizonyos fokú védelem kialakul a Covid–19 nyomán a betegséggel szemben a legtöbb koronavírusos betegnél. Ám amíg nem tudunk még többet erről, továbbra is tartaniuk kell azoknak is magukat a kézmosáshoz, maszkviseléshez és távolságtartáshoz, akik egyszer már átestek a koronavíruson.”

Olvass tovább!

Forrás: Time
Fotó: Unsplash