Az olasz kastély, ahol Braille-írással olvasható a kilátás

2021. augusztus 19.
A nápolyi kastélyban egy művészi installáció segít a látássérült embereknek, hogy ők is átélhessék és megérezhessék, milyen lenyűgöző a táj, ami a látók szeme elé tárul. Talán a jó példa ragadós lesz, és egyre több helyen jelennek meg hasonló installációk.

A nápolyi kastély önmagában is impozáns látvány. A középkorban épült, a 14. század óta magasodik a város fölé. A Castel Sant’Elmo erőd a Vomero-hegyen található, ahonnan lenyűgöző látvány nyílik a Tirrén-tengerre és a Vezúvra is. Azon a helyen pedig, ahonnan a legjobb kilátás nyílik a tájra, egy 28 méter hosszú fémkorlátot helyeztek el, melyen Braille-írással olvashatják azok is, hogy mi tárul az ember szeme elé, akik maguk nem láthatják a természet csodáját. 

Paolo Puddu, egy fiatal művész installációjának része a korlát, melyen nemcsak taktilis, tehát tapintható tapasztalássá alakította át, ami az egészséges emberek számára látható, de a Braille-írással a nápolyi táj leírása mellett költemények és idézetek is olvashatók olasz és angol nyelven egyaránt. 

Még hosszú út áll az emberek előtt, hogy a fogyatékkal élők számára is hasonló lehetőségeket teremtsenek mindenütt, ám a kis lépések is nagyon fontosak. Mindegy, hogy olasz kastélyról vagy egy vidéki kunyhóról van szó, a Braille-írás segít befogadni az élményt olyanok számára is, akik másképp nem lehetnének részesei ezeknek a látnivalóknak.

Forrás: Popsugar Fotó: Unsplash

Olvass tovább!