Ezeket a turistalátványosságokat jobb, ha kihagyod

2022. május 13.
Egy átfogó tanulmányban összesítették, melyek a világ legtúlértékeltebb turistalátványosságai. Ha még most tervezzük a nyaralásunkat, érdemes lehet átböngészni, mit nem ajánlanak megtekintésre a szakemberek.

A történelmi emlékektől a kulturális látnivalókon, botanikus kerteken, állatkerteken, vidámparkokon és képtárakon át a híres festményekig, a turistalátványosságok mindenkinek kínálnak valamit. De ami mindenkinek meg akar felelni, ritkán jó igazán. Erre jutottak annak a tanulmánynak a készítői is, akik megnézték, melyik látnivalók a legtúlértékeltebbek a világon. 

Figyelembe véve a belépődíjat, parkolást, étel-ital-választékot, a SavingSpot elemezte a Tripadvisoron adott visszajelzések alapján 134 ország legnépszerűbb turistacélpontjait, hogy kiderüljön, melyik túl drága ahhoz képest, amilyen élményt nyújt. A kutatás része annak az átfogó tanulmánysorozatnak, mellyel azt akarják kideríteni, hogyan élhetünk költséghatékonyabb életet. 

rossz-turista-latvanyossag-utazas

A világ legtúlértékeltebb látnivalója ezek alapján a Warner Bros. Harry Potter stúdiótúrája, ahol a filmfranchise kulisszái mögé pillanthatunk be, a múzeumban pedig megtekinthetjük a film díszleteit, jelmezeit. A kivitelezés profi, ezt nem vitatják a látogatók, de sokan kritizálták a tárlatvezetésen megvásárolható étel és ital árát.

rossz-turista-latvanyossag-utazas

A floridai Universal Filmstúdióba is betérhetünk, ha ott járunk, ám a visszajelzések szerint a borsos árú belépőjegyért nem azt az élményt kapjuk, amit várunk. Amellett, hogy a parkolás, a fotócsomagok és az étel-ital csillagászati árú, a hosszú sorok a kipróbálható látnivalók előtt és a folyton ismétlődő menetek nem igazán váltották be a nagy reményeket, amikkel ide érkeztek az emberek.

A természeti kincsek közül a Rio de Janeiró-i Cukorsüveg-hegy okozta a legnagyobb csalódást a turistáknak a tanulmány összegzése szerint. Lélegzetelállító panorámát és semmihez sem fogható élményt kínál Brazília egyik nemzeti jelképe, ám ennek meg is kérik az árát. Azt elismerték a visszajelzést adó turisták, hogy az élmény abszolút megérte a pénzt, ám a vezetett túra csalódást keltő volt.

rossz-turista-latvanyossag-utazas

A tanulmány készítői szerint nem veszítünk sokat, ha a dubai Burj Khalifát kihagyjuk az utazásaink során. Bár a felhőkarcolóból semmihez sem fogható látvány nyílik a városra, a Tripadvisor visszajelzései szerint nem éri meg a belépődíj az élményt és a fotókat. 

A kastélyok közül a legnagyobb csalódást a Warwick-kastély keltette a turistákban. Az angliai kastélyt még Hódító Vilmos építtette 1068-ban, és a látogatók szerint túl drága ahhoz képest, amit nyújt. A Windsori-kastély is felkerült a legtúlértékeltebb kastélyok listájára, a hatodik helyen áll.

A történelmi emlékhelyek közül a legrosszabb ár-érték aránya a londoni Towernek van a tanulmány szerzői szerint. Sokkal nagyobb élményt nyújthat egy csomó más kastély, királyi palota, erőd vagy kevésbé híres börtön, mint amit London egyik jelképe ad hasonló belépőjegyárért.

Azon kevésbé lepődünk meg, hogy a múzeumok közül a legtúlértékeltebb a Madame Tussauds panoptikum lett. A londoni múzeumban 250 híresség viaszmását nézhetjük meg, fotózkodhatunk velük, ám tekintve, hogy időnként milyen furcsán sikerülnek ezek a szobrok, tényleg túlzásnak tűnhet a belépőjegy ára.

A természeti túrák közül Vietnám egyik folyóján tett festői csónaktúra bizonyult a legkevésbé érdemesnek arra, hogy befizessünk rá, ha az országban járunk. 

rossz-turista-latvanyossag-utazas

Magyarországon a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő került fel az összesített, országonkénti listára, mint olyan látványosság, ami nem feltétlenül éri meg a belépőjegy árát. 

Forrás: CashNetUSA Fotó: CashNetUSA, Unsplash

Olvass tovább!