A legszebb horvát és görög tengerpartok, ahol álomszerűvé válik a nyaralás

2022. június 19.
A mentális egészségednek is jót tesz, ha a listánkon szereplő úti célok egyikére tervezed a vakációdat.

Amikor egy véget nem érőnek tűnő héten a nyaralásról álmodozol munka közben, akkor a lelki szemeid előtt neked is egy gyönyörű, homokos tengerpart jelenik meg, igaz? Hiszen annak ellenére, hogy a kikapcsolódás mindannyiunknak mást jelent, aligha akad olyan, aki ne érezné magát jól a víz közelében – esetleg egy finom koktéllal és egy izgalmas könyvvel a kezében. Nos, tudományosan bizonyított tény, hogy nem is választhatnánk ideálisabb úti célt a vakációnk alkalmából, mint az óceán- vagy a tengerpart.

Tengerpart

Méghozzá azért, mert az itt töltött idő látványosan jó hatással van a mentális egészségünkre. A jelenséget „kék elmének” hívják a szakértők, mely hozzájárul a boldogságunkhoz és a lelki békénkhez. Tulajdonképpen azt az meditatív állapotot írja le ez a kifejezés, amiben az amúgy monoton látvány ellazítja a testünket és az elménket is. Ráadásul a víz hangja önmagában is stresszoldó hatással lehet ránk. Ezek után pedig tényleg nem maradt más hátra, mint hogy bemutassunk néhány csodálatos horvátországi és görögországi tengerpartot, amit érdemes felvenned a bakancslistádra.

Voidokilia Beach (Görögország)

Voidokilia Beach

 

Nehezen kiejthető neve ellenére a Voidokilia Beach Görögország egyik legszebb strandja. A Peloponnészoszi-félszigeten, Messinia régióban található varázslatos természeti tájon a homok az ómega betű alakjára hasonlító dűnecsíkot képez, ami világszerte egyedülállóvá teszi ezt a partszakaszt. A víz sekély és védett a hullámoktól, ezért ide bátran elutazhatsz a család legfiatalabb tagjaival is.

Elafonissi lagúna (Kréta)

Elafonissi lagúna

Görögország egyik legfelejthetetlenebb strandja Krétán, vagyis a kultúra, a természeti szépség, a gasztronómia szigetén rejtőzködik. Az Elafonissi lagúnát sokan igazi nászutas célpontnak tartják, mivel a parton a homok rózsaszínben pompázik. (Ezt az optikai csalódást egyébként a kagylók okozzák.) A víz meglehetősen sekély és biztonságos, ezért semmi sem zavarhatja meg a nyugalmatokat. Kivéve persze az ott élő állatkák: vagyis ne lepődj meg, ha néha eldöcög melletted egy teknős.

Zlatni Rat Beach, magyarul: Aranyszarv (Horvátország)

Zlatni Rat Beach

Az egyedülálló formájú és fényes kavicsokkal tarkított part épp elég nagy ahhoz, hogy családi nyaralások helyszíne legyen, de közben elképesztően romantikus is, szóval a partnereddel is elbújhatsz itt egy kicsit a világ elől. Ráadásul Horvátország ezen részén számtalan étterem és szálloda van, és napernyőt, nyugágyat is bérelhettek a strandon – tehát semmiben nem szenvedtek majd hiányt. Sőt, szörfözhettek is az Adriai-tengeren.

Banje Beach (Horvátország)

Banje Beach

Természetesen nem maradhat ki a felsorolásunkból a Banje Beach sem, amit legfőképpen a Trónok harca sorozat rajongóinak ajánlunk, hiszen a széria több részét is Dubrovnikban forgatták. Ezért ne lepődj meg, ha néha úgy érzed majd, mintha a George R. R. Martin világába csöppentél volna!

Fotó: Getty Images

Ötcsillagos helyszínt keresel a nyaralásodra?