Hol nyaralnak az olaszok? 10 rejtett gyöngyszem Itáliában!

2022. május 22.
Abruzzótól Venetóig számos olaszok által igen kedvelt, ám a külföldi turisták által kevésbé ismert gyönyörű nyaralóhely található, amit érdemes felfedeznünk, ha a zsúfolt és drága turistaparadicsomokon kívül keresnénk a vakációnk ideális helyszínét.

Ha jót akarunk magunknak, és nem zsúfolt strandokat, végtelen sorban állást a látványosságok előtt a tűző napon, akkor olyan nyaralóhelyet kell keresnünk, ahova a helyiek járnak kipihenni a hétköznapok fáradalmait. Mutatjuk, mik ezek a rejtett gyöngyszemek Olaszországban, amiket még nem árasztottak el teljesen a turisták.

Camogli, Liguria

olaszorszag-nyaralas-10-hely

A színpompás Cinque Terre az egyik legnépszerűbb turistacélpont Olaszországban. A halászfalvak és Portofino mellett azonban Camogli városa megbújik, és leginkább Genova lakói menekülnek ide hétvégente egy kis tengerparti kikapcsolódásra. Az öbölben található éttermektől és bároktól a barokk katedrálisig rengeteg felfedeznivalót tartogatnak a városka szűk utcái, ahonnan egy kis túrával elérhetjük San Fruttuosót és a 10. századi apátságot az idilli kilátással.

Santa Maria di Castellabate, Salerno, Campania

olaszorszag-nyaralas-10-hely

Különösen családok számára ideálisak Santa Maria di Castellabate strandjai, ahova a nápolyiak elmenekülnek a nyári turistaáradat elől. Nem valószínű, hogy az olaszon kívül bármilyen más nyelvet hallunk itt. Bár Amalfi közelében található, mégsem választják túl sokan a turisták közül Salernót, pedig itt is megtalálható minden, ami egy tökéletes nyaraláshoz kell. 

Orta-tó

olaszorszag-nyaralas-10-hely

George és Amal Clooney híressé tette a Comó-i-tavat, ám ha a tengerpart helyett édesvízre vágynánk, de valami olyan helyet keresünk, ami kicsit kevésbé ismert és zsúfolt, válasszuk inkább az Orta-tavat, ami Maggiore mellett található, a Comó-i-tóhoz hasonlóan festői, ám ám közel sem olyan népszerű. Pedig a tóparton álló középkori város és a kirándulóutak, a 15. századi Santa Maria Assunatára néző panoráma, a nyugodt kávézók garantálják a tökéletes, zavartalan pihenést. A tó közepén áll ráadásul egy álomszerű palota római kori titkos kerttel, ami meditatív kikapcsolódást jelenthet az ide látogatóknak.

L’Aquila, Abruzzo

olaszorszag-nyaralas-10-hely

Egy völgy ölelésében húzódik meg Grand Sasso és Velino-Sirente hegyei között L’Aquila, ami tökéletes kiindulópont Abruzzo tartomány felfedezéséhez. A városban reneszánsz palota, terek és barokk templomok, körülötte pedig gleccsereken átvezető hegyi túraútvonalak és kerékpártúrák várják a kalandra vágyókat.

Asolo, Veneto

olaszorszag-nyaralas-10-hely

Robert Browning költő élt ezen a vidéken, de a kalandvágyó I. Katalin ciprusi királynő is tartott fenn a 16. században Asolóban rezidenciát. Ami nem meglepő, mivel Olaszország egyik legfestőibb hegytetejével büszkélkedhet a város, ahol ciprusok, olajbogyófák és szőlőültetvények keretezik a hegyoldalt. 

Velence másképp

olaszorszag-nyaralas-10-hely

Ha el akarjuk kerülni a tömeget Velence legnépszerűbb pontjainál, meneküljünk ki egy kicsit a Lidóra, és töltsünk el egy hétvégét a szomszédos szigeteken kerékpározással, például Chioggiában. Innen nem csak elképesztő kilátás nyílik Velencére, de felfedezhetünk olyan kevéssé ismert szigeteket is, mint például Malamocco. Itt meglepően csendes sétányokban és a halászok festett házaiban is gyönyörködhetünk, majd Pellestrinába továbbhaladva megnézhetjük, hogyan dolgoznak a halászok. 

Urbino, Marche

olaszorszag-nyaralas-10-hely

Bár Urbino Raffaello szülővárosa, mégis relatíve felfedezetlen Olaszország más városaihoz képest. A szürke köves Urbino maga a reneszánsz tökéletesség, ám a város nem ragadt meg a múltban. Pezsgő diákélettől lüktet, sok remek étterem és bár található benne. Ha felkaptatunk a köves utcákon, elérhetünk a félig romos Rocca erődig, ahonnan az egész vidéket beláthatjuk, és ha már itt járunk, természetesen nem hagyhatjuk ki Raffaello szülőházát sem. 

Salina, Szicília

olaszorszag-nyaralas-10-hely

Szicília hét szigetének egyikén, Aeolián található a bukolikus Salina. Édes borok, akáciák és festői halászfalvak találhatók a szigeten, ahol a Neruda postása című filmet is forgatták. Kirándulhatunk, hegyet mászhatunk, de egyszerűen relaxálhatunk is a nyüzsgő kikötővárosban, Rinellában, miközben a Stromboliban és Panareában gyönyörködünk.

Santa Maria di Leuca, Puglia

olaszorszag-nyaralas-10-hely

Az olaszok körében nagyon népszerű nyaralóhely Santa Maria di Leuca, a turisták között azonban nem olyan híres. Fehér köves épületek, art nouveau villák és lenyűgöző, római kori bazilika magaslik az öböl fölé. Ha augusztusban érkezünk, akár az Áldott Szűz tiszteletére rendezett fesztiválon is részt vehetünk, amit hatalmas tűzijáték és ünneplés követ. De kerékpározhatunk régi zarándokutakon, csónakázhatuk a barlangos partvidéken, vagy éppen fürdőzhetünk a gyerekek számára is ideális homokos tengerparton.

Castiglione della Pescaia, Toszkána

olaszorszag-nyaralas-10-hely

Toszkána népszerű üdülőhely, a partmenti város, Castiglione della Pescaia azonban kevésbé ismert, pedig igazi gyöngyszem a zöld zsalugáteres házakkal és bűbájos öböllel. Ha kalandoznánk a környéken, meglátogathatjuk a flamingók által lakott Diaccia Botrona Nemzeti Parkot a vízen, vagy a szárazföldön a Massa Marittima hegytetejét.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!